Nieuwe Britse regels rond aanbestedingen bepalen dat open standaarden zonder royalty's beschikbaar moeten zijn. Dat staat in een document dat is gepubliceerd door het Britse kabinet. Het document is van toepassing op alle overheidsdepartementen.

In het nieuwe Policy Statement staat dat bij aanschaf van software, technologie-infrastructuur, security-oplossingen en andere goederen en en diensten, ministeries "waar mogelijk open standaarden moeten toepassen".

'Beste in Europa'

"Deze verklaring is de beste van elke Europese regering tot nu toe en is een belangrijkste stap vooruit", stelt CEO Mark Taylor van de Britse open source integrator Sirius IT tegenover The H. Volgens de nieuwe regels moeten open standaarden het resultaat zijn van een open, onafhankelijke ontwikkeling en moeten ze zijn goedgekeurd door een internationale standaardenorganisatie, zoals W3C of ISO.

De standaarden moeten uitvoerig zijn gedocumenteerd en tegen lage of geen enkele kosten beschikbaar zijn. Het intellectueel eigendom moet "onherroepelijk ter beschikking worden gesteld op een royalty-vrije basis". Britse rijksoverheden die geen open standaarden wensen te implementeren zijn verplicht om hiervoor 'heldere zakelijke redenen aan te voeren'.