Sinds het actieplan 'Nederland Open in Verbinding' van staatssecretaris Heemskerk in het Engels (alleen PDF) is vertaald, is er een nieuwe markt ontstaan in consultancy rond open standaarden en open source in zowel Nederland als ver daarbuiten.

Via parlement naar de koning

Het Nederlandse Gendo, een consultancy rond digitale vrijheid, adviseert met regelmaat de politiek in het Verenigd Koninkrijk over een vergelijkbaar plan. Datzelfde geldt voor steden als Napels, Pisa en Bologna en diverse Duitse overheden. De onderneming hoopt later dit jaar ook het Amerikaanse New York op de klantenlijst bij te schrijven.

Een bijzonder traject begint binnenkort in Maleisië, waar naast het parlement ook bij de minister president en de koning interesse hebben getoond in de Nederlandse expertise rond open standaarden. Terwijl dat land nog kijkt is er momenteel meer druk voor een plan 'Heemskerk' in Servië. "Zij zijn twee jaar geleden gestopt met het geld sturen naar Amerika en beseffen dat zij nu iets moeten", vertelt Arjen Kamphuis van Gendo.

Actieplan mooi product

Kamphuis ziet dat andere landen enthousiast reageren op het plan. Vooral de eenvoud en structuur valt bij veel overheden goed. "Daarnaast is het ook een solide beleid, want open standaarden zijn verplicht en bij gelijke geschiktheid krijgt open source de voorkeur", verklaart hij tegenover Webwereld. "Nu hebben we dus iets in handen waar Nederlandse ondernemers brood mee kunnen verdienen. Het is een exportproduct geworden."

Kamphuis verklaart het succes door de moeizame weg naar de omhelzing van open standaarden in Nederland. Microsoft heeft bijvoorbeeld een uitgebreide lobby tegen het plan gevoerd. Door het verzet is er niet alleen kennis over open standaarden, maar ook de manier waarop het plan door het parlement is geleid, inclusief de omgang met politici: "Door de loop der tijd heen werk je je omhoog in de politieke voedselketen."

Brede internationale belangstelling

Jan-Willem Broekema, programmamanager van het op te richten NOiV herkent de interesse wel. Het NoiV is als opvolger van OSOSS belast met de praktische uitvoering van het actieplan. Hij ziet een brede internationale wederzijdse belangstelling. "Van kopiëren is voor zover ik weet geen sprake, maar we leren van elkaar", vertelt hij aan Webwereld. "Om aan die vraag (mede) te kunnen voldoen heb ik bij EZ aangedrongen op een formele Engelstalige uitgave van het actieplan."

Broekema heeft contact gehad met het United Nations Development Program, een organisatie die het afgelopen jaar e-Government Interoperabilty Framework heeft opgezet voor landen in Oost-Azië.