Binnen de Nederlandse commissie die het standpunt over de standaard aan de ISO door moet geven, werd volgens ISOC aangestuurd op een 'nee, mits'. Dat zorgt er binnen ISO voor dat als de opmerkingen verwerkt zijn de stem automatisch een stem vóór de standaard is. Uiteindelijk besloot Nederland zich te onhouden, waardoor de Nederlandse opmerkingen ook niet mee komen.

"De kritiekpunten waren zo opgesteld dat dit oplosbaar was", zegt Michiel Leenaars tegenover Webwereld. Hij benadrukt dat de kritiek vooral inhoudelijk was en gericht op het verhelpen van de ergste problemen. "De standaard is zesduizend pagina's dik en in een jaar gemaakt. Dat is gewoon heel snel."

Specificaties onvolledig

Ondanks de enorme omvang van de specificatie, ontbreken er volgens Leenaars nog belangrijke zaken. Hij noemt bijvoorbeeld ontbrekende beschrijvingen rond printerdefinities en de werking van scripting. Ook binnen de beschrijving van een tekstformaat kun je volgens hem alles zetten en dat is dan ook te algemeen.

"Nu kan het gebeuren dat je een document precies volgens de standaarden maakt en het toch niet in alle Open XML-tekstverwerkers goed wordt ingelezen", weet hij. "Dat hebben we met een aantal bestanden geprobeerd en in geen geval ging het goed."

Aan de andere kant ziet hij sommige zaken wel drie keer terugkomen en dat voert volgens hem te ver. "Er is drie keer een lijst met 68 papiersoorten. Zo komt de naam A4 zes keer voor en beschrijven de makers vier verschillende maten", betoogt Leenaars. "Dit soort zaken maken het nu heel lastig om goed werkende software te maken."

Oplosbaar

"We zijn maanden heel positief bezig geweest en ik dacht dat we er uiteindelijk wel zouden uitkomen", verzucht Aad Koppenhol van Sun Microsystems. Zijn organisatie dacht met een 'Nee, tenzij' dan ook echt een stap naar het accepteren van de ECMA-standaard te zetten.

Desgevraagd erkent Koppenhol wel dat zij het liefst met een enkele standaard zou werken. Hij benadrukt dat Microsoft uitgenodigd was om mee te doen met de concurrerende ODF-standaard. "Dit betekent niet dat wij tegen Open XML zijn en dat hebben we met onze constructieve bijdragen laten zien. Wij zien ook dat er misschien wel 90 procent Microsoft Office legacy is en daar moet je toch iets voor regelen.'

Koppenhol heeft de stille hoop dat ooit Open XML en ODF naar elkaar toegroeien, zodat ieder officepakket met een ander officepakket bestanden kan uitwisselen.

Luisteren

Microsoft erkent dat ISOC en Sun in Nederland hard hebben meegewerkt aan de comments op de voorgestelde ISO-standaard. "Een aantal van de voorgestelde wijzigingen waren erg nuttig en er is goed samengewerkt", zegt betrokken Microsoft-man Hans Bos. "De leden van de commissie hadden een "Approved met comments' kunnen geven. De standaard ligt nu al bij de ECMA en die hebben al beloofd om alle commentaren te behandelen."