In het filmpje werd een verzonnen technofeest met de naam Housewitz aangekondigd, dat plaats zou vinden op het terrein van het voormalige vernietigingskamp Auschwitz in Polen. Er ontstond grote internationale beroering en de Poolse minister van Buitenlandse zaken eiste stappen tegen de maker. Minister Donner van Justitie noemde de clip 'walgelijk'.

De Telegraaf meldt dat een justitiewoordvoerder de gerechtelijke stappen maandag bekend heeft gemaakt. De maker van het filmpje verschijnt woensdag voor de Rotterdamse politierechter.

Na een klacht van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) werd de videoclip verwijderd van de drie websites die het oorspronkelijk aanboden. Weblog Geenstijl bleef echter een kopie aanbieden, wat voor het MDI aanleiding was om aangifte te doen tegen de website. Over de aangifte tegen Geenstijl kon het OM maandag echter nog niets zeggen, aldus de Telegraaf.

De advocaat van de verdachte, R. Baumgardt, verklaarde dat hij het 'wrang' vindt dat tegen zijn cliënt stappen worden ondernomen terwijl Geenstijl mogelijk vrijuit gaat.