Bij triple play worden internet, telefonie en televisie in één bundel verkocht.Dat staat in een uitgebreide analyse van de Nederlandse omroepmarkt die de telecomwaakhond gisteren heeft gepubliceerd. De publicatie van de marktanalyse volgt op een voorpublicatie van het besluit in juli. Over twee weken volgt nog een definitieve analyse, waarna marktpartijen gedurende 6 weken commentaar kunnen leveren, zowel schriftelijk als tijdens een hoorzitting. Het plan zal naar verwachting rond 1 januari 2009 worden ingevoerd.

De Opta stelt voor om de analoge kabelmarkt open te breken en wil alternatieve aanbieders toegang geven tot digitale televisienetwerken. Analoge televisie wordt daarbij gebruikt voor het basispakket met Nederland 1, 2 en 3 en de commerciële zenders. Bij een open digitale markt, kunnen aanbieders met een eigen decoder themapakketen aanbieden zoals sportzenders, nieuwszenders of filmkanalen.

Nog altijd kabelmonopolie

Satelliet en Digitenne vormen daarbij geen afdoende alternatief, want kabelbedrijven blijken nog altijd 81 procent van de markt voor hun rekening te nemen. "De komende periode verwacht Opta hier zonder ingrijpen onvoldoende verandering in," stelt de waakhond in een persbericht.

Tripple play

Daarnaast moet concurrentie op de kabel een toekomstig probleem oplossen. De toezichthouder ziet een verschuiving naar triple play. Op dit moment kunnen alleen KPN en de kabelproviders triple play aanbieden, maar 'twee is onvoldoende om duurzame concurrentie in de elektronische communicatiemarkten te krijgen'.

Tevreden

Peter Jelgersma van Youca staat te popelen om gebruik te maken van het Opta besluit om de markt te betreden. De ondernemer is dan ook 'erg tevreden' over het besluit, maar verwacht dat de kabelexploitanten zich er hevig tegen zullen verzetten. "Zij zullen proberen om het besluit zo lang mogelijk uit te stellen," zegt Jelgersma tegen Webwereld.

Youca liet afgelopen maand weten dat hij de kabelmarkt wil betreden, maar heeft nog geen concrete plannen gepresenteerd.

Glasvezel

Rob van Esch, voorzitter van branchevereniging NLkabel, laat zich nog niet in de kaarten kijken, maar hij noemt het besluit in een reactie 'opmerkelijk'. Hij wijst erop dat glasvezelnetwerken binnenkort een extra alternatief voor de kabel en telefoonnetwerken zullen bieden. Daardoor zal de concurrentie naar verwachting ook verder toenemen.

Van Esch twijfelt bovendien aan de overlevingskansen van eventuele alternatieve kabelaanbieders. "Tot nu toe is er heel veel gesproken over dit onderwerp, maar vooral in theoretische zin. Concrete, serieuze plannen hebben we nog nooit gezien. Er is een verschil tussen de juridische werkelijkheid en wat er economisch mogelijk is." Daarbij wijst hij onder meer op het ontbreken van concrete plannen bij Youca.