Dat zei staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken woensdag in de Tweede Kamer. Het parlement schaarde zich ook achter een conceptbesluit van de Opta eerder dit jaar, waarin het openbreken van de kabelmarkt werd voorgesteld. De telecomwaakhond vindt dat er onvoldoende concurrentie is op de markt voor analoge televisie. De instantie stelde daarom voor om alternatieve aanbieders op de markt toe te laten.

Concurrentie nodig

"Ik ga alles doen om ervoor te zorgen dat de Commissie hierover niet zijn veto kan uitspreken", zei Heemskerk woensdag. "Daarbij helpt dat zij nu ons ook nodig hebben voor andere onderwerpen."

Volgens de staatssecretaris is er 'constructief overleg' over het onderwerp met eurocommissarissen Reding (telecom) en Kroes (mededinging). "Er is wel verschil van mening. Maar er zijn specifieke kenmerken in Nederland die deze concurrentiemaatregelen nodig maken."

Rol van telecomtoezichthouders

De EU-ministers vergaderen op 27 november over de kwestie. Op tafel ligt dan ook een groot pakket aan aangepaste regelgeving voor de communicatiesector. EU-voorzitter Frankrijk hoopt op een politiek akkoord over vijf verschillende richtlijnen. Een belangrijk kwestie is de vraag hoeveel macht de Europese telecomtoezichthouder moet krijgen.

Er moet worden bepaald in hoeverre de toezichthouder zelfstandig verplichtingen mag opleggen zonder veto van de Europese Commissie. Ook moet nog worden beslist of die toezichthouder wel of niet toegang tot de kabel mag reguleren. Nederland wil dat de nationale telecomtoezichthouder zelfstandig besluiten moet kunnen blijven nemen. In dat geval kan het openbreken van de kabelmarkt alsnog doorgaan.

YouCa en Tele2

Als het Opta-plan doorgaat, zouden bedrijven als YouCa en Tele2 hun eigen televisiesignaal over het netwerk van de kabelexploitanten mogen verzenden. Daarnaast zouden alternatieve aanbieders ook de mogelijkheid moeten krijgen om digitale diensten te leveren, waarbij zij een eigen decoder leveren.