OpenFlow is een initiatief van onderzoekers van Stanford University met de bedoeling om een open standaard te ontwikkelen om onderzoek en innovatie in netwerken te promoten. OpenFlow laat onderzoekers toe om te experimenteren met nieuwe functionaliteit in netwerkswitches, zoals een nieuw routingprotocol, een nieuwe beheertechniek of een nieuw algoritme voor het verwerken van IP-pakketten. In 2008 werd hiervoor ook het OpenFlow Switch Consortium opgericht.

In een klassieke router of switch gebeurt het forwarden van pakketten (het datapad) en de routeringsbeslissingen (het besturingspad) op hetzelfde apparaat. Een OpenFlow-switch scheidt deze twee functies: het datapad bevindt zich nog altijd op de switch, terwijl de routeringsbeslissingen gebeuren op een afzonderlijke controller, vaak een standaard server. De switch en de controller communiceren dan via het OpenFlow-protocol.

Referentieimplementaties

Na een korte b├Ętaperiode is op 31 december 2009 versie 1.0 van de OpenFlow Switch Specification en de OpenFlow Switch Reference Implementation uitgebracht. Hiermee geven de ontwikkelaars aan dat ze OpenFlow production-ready vinden. Ze verwachten ook dat er in de komende maanden hardwareversnelde OpenFlow-switches op de markt komen.

Op de website van OpenFlow zijn er referentieimplementaties van versie 1.0 te downloaden voor Linux, voor FPGA's en voor routers die OpenWRT draaien. Met het Open vSwitch-project is het bovendien mogelijk een virtuele switch aan te maken die OpenFlow ondersteunt.

Bron: Techworld