Ontwikkelaars van Sun Microsystems kondigen de nieuwe gui aan op hun blog. De nieuwste build van het prototype is te downloaden en uit te proberen. Daarvoor is wel Java 6 vereist. Dit gui-project voor OpenOffice loopt al sinds juni dit jaar en is onlangs afgesloten.

De nieuwe grafische interface (gui) voor OpenOffice ligt al flink onder vuur. Het zou teveel en blindelings afkijken van de - eveneens omstreden - ribbon-interface in Office 2007 van Microsoft. Zowel op het Sun-blog zelf als op een open source-site als Slashdot is al heftige discussie losgebarsten. Overigens zou het lint in OpenOffice wel optioneel zijn; de traditionele menubalk is nu nog gewoon aanwezig.

Productiviteit

De nieuwe lint-interface moet de productiviteit verhogen. Microsoft heeft dat ook bedoeld met de ribbon in Office 2007, en prees daarbij de combinatie met Windows Vista aan voor nog hogere productiviteit van pc-gebruikers.

Microsoft heeft het lint overigens niet doorgevoerd in de Office-uitvoering voor Mac OS X. Die versie, Office 2008, kreeg wel een nieuw uiterlijk.

20 miljoen downloads

Ondertussen meldt de organisatie achter het alternatieve applicatiepakket dat versie 3.1 al meer dan 20 miljoen keer is gedownload. Die nieuwste versie is op 7 mei uitgekomen. Sindsdien is OpenOffice 3.1 ruim 200.000 keer per dag gedownload. De eigen online teller zit nu echter nog op 19,9 miljoen.

De Nederlandstalige uitvoering zit gemiddeld op 3100 downloads per dag en is nu in totaal bijna 300.000 keer gedownload. Deze cijfers betreffen alleen de downloads en niet het totale aantal gebruikers. Het open source-kantoorpakket is namelijk ook te verkrijgen op cd's en wordt ook meegeleverd bij Linux-distributies. Die aantallen zijn niet te tellen.

Vooral Windows

Het leeuwendeel (90 procent) van alle downloads is voor Windows. Het restant (10 procent) is voor Linux en Mac OS X, waarbij laatstgenoemde wel gestaag opklimt, meldt de Nederlandse tak van OpenOffice.org, die ook benadrukt dat de volledige naam van de software inclusief '.org' is.