Het open source-kantoorpakket staat sinds kort op eigen benen, nadat Sun-eigenaar Oracle er toch de handen van af heeft getrokken. Die verzelfstandiging volgde op bemoeienis van de softwarereus, waar de open source-gemeenschap gebrouilleerd op reageerde. Dat heeft nog de OpenOffice-afsplitsing LibreOffice opgeleverd, dat net zijn eerste verjaardag heeft gevierd.

Grote sponsor gezocht

Het oorspronkelijke open source-pakket, nu 11 jaar oud, lijkt er minder goed voor te staan dan de aftakking. In een persbericht stelt Team OpenOffice.org dat de software niet dood mag gaan. "Het plotse eind van OpenOffice.org zou desastreus zijn: de software wordt wereldwijd gebruikt, niet alleen door individuele eindgebruikers, maar ook door veel overheden en kleine en middelgrote bedrijven", aldus de aankondiging van de inzamelingsactie.

OpenOffice opent vandaag een aparte website waar diverse soorten donaties zijn te geven. Daarnaast is de organisatie op zoek naar een grote sponsor, "maar wel een die bij het product past", zegt woordvoerder Andreas Jäger tegen de Britse ict-nieuwssite The Register.

Roer omgooien

OpenOffice is ook van plan de software flink om te gooien. Het moet niet langer een imitatie van Microsoft Office zijn, vertelt Martin Hollmichel van Team OpenOffice.org aan The Register. "We zitten al te lang achter de concurrentie aan, in plaats van ons echt te focussen op de behoeften van de gebruiker. Nu we vrij zijn, kunnen we dat veranderen." Het is niet bekend wat deze eigen koers dan behelst.