In de gemeenschap is deze stap al vaker aangekaart, maar er is nooit actie ondernomen, vertelt Cor Nouws, lid van de gemeenschapsraad van The Document Foundation. Die nieuwe stichting neemt de broncode van het open source-kantoorpakket en zet het voort als LibreOffice. Oracle bezit namelijk auteursrecht op de naam OpenOffice.

In feite een coupe

Anderhalve maand geleden hebben enkele gerenommeerde leden van de OpenOffice.org gemeenschap het voortouw genomen. Vorige week zijn vervolgens de nationale groepen geïnformeerd. Arthur Buijs, lid van NL.openoffice.org, vertelt dat de Nederlandse groep het persbericht zondag onder embargo heeft gekregen. Voor hem was het een verrassing, hoewel dit al heel erg lang speelt. “Al vanaf toen OpenOffice.org werd opgericht bestaat het plan om los van een bedrijf verder te gaan”, vertelt hij.

Hij heeft zijn twijfels bij hoe het nu is aangepakt. “Er is weinig rekening gehouden met Oracle. Oracle heeft het tegelijk met ons te horen gekregen, en het is niet prettig om zoiets te lezen als je Oracle heet. Niet dat dat per sé had gemoeten, maar op deze manier is de uitnodiging aan Oracle wel een leeg statement. In het artikel gisteren op Webwereld is het een coupe genoemd, en dat is natuurlijk een feit.”

Versie 3.3 in gevaar

Buijs zegt dat het de Nederlandse vertaal- en testgemeenschap eigenlijk niet zoveel uitmaakt of het project OpenOffice of LibreOffice is. “We vinden het leuk om bij te dragen aan het project. Voor ons is het belangrijkste dat het goed geregeld is.”

En dat is nu niet het geval, wat kiezen tussen OpenOffice en LibreOffice moeilijk maakt. “Eigenlijk willen we nog helemaal niet kiezen”, zegt hij. “Daarvoor is het nog te vroeg. We kunnen beter wachten tot de rook is opgetrokken en we kunnen zien hoe LibreOffice is georganiseerd.”

Het probleem dat Buijs signaleert is dat de Document Foundation nog moet worden opgericht, dat er nog geen infrastructuur is en geen organisatie. “En er zit wel een 3.3 versie aan te komen. Daar moeten we wel voor aan het werk, anders komt die niet uit in Nederland. LibreOffice of OpenOffice maakt ons niet uit, maar we willen in geen geval dat Microsoft Office een groter marktaandeel krijgt omdat OpenOffice even in het slop zit.”

Ingehuurd door grote bedrijven

Volgens Cor Nouws van LibreOffice is het de bedoeling dat de Document Foundation de basis van het project gaat verbreden. En dan gaat het er om grote bedrijven aan je te binden, stelt hij. “Want je hebt een community nodig, en daarin moeten veel ontwikkelaars zitten die zijn ingehuurd door grote bedrijven”, zegt hij.

“Daarom heb je die grote partijen wel nodig. Eerst was dat alleen Sun, maar nu is er enthousiasme bij meer grote partijen.” Daarbij heeft Nouws het niet alleen over Red Hat, Novell en Google. Er zijn nog andere partijen die “niet genoemd worden”.

Jarenlang gewacht

“Die partijen hebben jarenlang op Sun moeten wachten, en tegenwoordig op Oracle. Maar die houden de boot af”, zegt hij. Nouws stelt expliciet dat Sun heel veel goede dingen heeft gedaan. “Maar ze hebben OpenOffice wel een beetje voor zichzelf gehouden. Soms namen ze bedrijfsbeslissingen waar de gemeenschap helemaal niets mee te maken had.”

Dat zorgde ervoor dat er maar heel weinig terugkwam van andere partijen die OpenOffice gebruikten. “Novell gebruikte er wat van, IBM gebruikte het, maar daar zagen we heel weinig van terug in het project zelf”, zegt Nouws. “Met één centrale foundation heb je een veel grotere bundeling.” LibreOffice wordt een gemeenschappelijke basis, claimt hij. “Iedereen die daar iets mee wil, pakt het daar, en vervolgens kunnen ze nieuwe code teruggeven. De hoop is dat Oracle dat ook inziet en mee gaat doen. Dan is iedereen weer bij elkaar.”

'Meer vertrouwen

De meeste bedrijven die aan de ontwikkeling van OpenOffice.org meewerken, zien een onafhankelijke stichting erg zitten, aldus Nouws. “Ze committen zich eraan, en ze zetten er dus ook ontwikkelaars voor in. Daarmee wordt The Document Foundation vergelijkbaar met de Linux Foundation”, voorspelt hij. “De Linux Foundation wordt gedragen door veel partijen en op dezelfde manier wil onze foundation de basis verbreden.”

Nouws meent niet dat bedrijven die OpenOffice willen gebruiken, afgeschrikt worden door deze losweking van leverancier Oracle. “Daar geloof ik helemaal niks van”, zegt hij. “Die verhalen zijn fake!” De verbreding zal er volgens Nouws juist voor zorgen dat er meer vertrouwen komt in het open source-kantoorpakket. “Als je dit over een half jaar ziet, dan zul je dat vertrouwen terugzien. Het is dus een erg positieve ontwikkeling”