De developersgemeenschap van kantoorpakket OpenOffice dumpt Oracle als suikeroom en brengt het beheer van de sourcecode onder in de Document Foundation.

Volgens deze kersverse stichting is de actie beslist geen fork, omdat de broncode immers de gehele gemeenschap toebehoort. Maar daarmee is de kous niet af, want Sun (nu Oracle) heeft de merknaam OpenOffice.org en het bedrijf heeft in de praktijk veel invloed op de koers van het softwarepakket.

LibreOffice

Daarom krijgt het softwarepakket voorlopig een nieuwe naam, LibreOffice. “Onze hoop is dat Oracle [de merknaam] aan de stichting zal doneren, tezamen met de andere bezittingen die het voor de gemeenschap in de bewaring heeft, als juridische kwesties zijn opgelost. Tot die tijd moeten we echter doorgaan met ons werk, vandaar “LibreOffice (vrije office)”, meldt de stichting.

LibreOffice wordt gesteund door onder meer Google, Novell, Red Hat, Canonical, OASIS, FSF en de GNOME Foundation. In een verklaring melden zij verheugd te zijn met dit initiatief. Een Engelstalige bèta van LibreOffice is reeds te downloaden.

“We willen een leverancierneutraal beheer waaraan veel bedrijven en non-profitorganisaties als gelijken kunnen meedoen”, aldus OpenOffice-ontwikkelveteraan Michael Meeks tegen LWN.net. Oracle heeft nog geen officiële reactie op de community-opstand gegeven.

Oracle en OpenOffice

OpenOffice is ontstaan toen Sun in 1999 StarDivision kocht, en de code van StarOffice een jaar later open source maakte. Sindsdien heeft Sun de ontwikkeling van OpenOffice gesteund en is de officesuite redelijk populair geworden. Maar onlangs lijfde Oracle Sun Microsystems in. Sindsdien heeft Oracle een slechte naam gekregen in de open source wereld, doordat het Google heeft aangeklaagd voor schendingen van Java-patenten in Android en doordat Oracle effectief de stekker uit OpenSolaris heeft getrokken.