Prototype versie 0.16 moet begin deze week uitkomen. Die nieuwe versie heeft dan een gecombineerde toolbar waarbij traditionele uitklapmenu's dienst doen samen met toolbars in tabs. Dit laat Cor Nouws van de Nederlandse tak van OpenOffice.org weten aan Webwereld. Screenshots zijn nog niet beschikbaar.

Of hiermee de volledige ribbon van de baan is, is nog niet duidelijk. Nouws: "Het is maar hoe je het bekijkt. Het is nooit echt de 'Microsoft-ribbon' geweest. Maar het lijkt wel dat de ontwikkelaars nog eens goed naar alle concepten (er zijn maanden geleden allerlei ideeën ingezonden) en opmerkingen hebben gekeken en daar nu een ander prototype bij hebben gemaakt."

Combinatie

De bekende menustructuur is nu niet langer vervangen door getabde toolbar-elementen, en beide worden ook niet naast elkaar aangeboden. De ontwikkelaars van het open source-applicatiepakket hebben er nu voor gekozen om een combinatie te maken. Er zijn dan dus een menubalk met labels en submenu's, en ook tabbladen boven het geopende document. De tabs vervangen daarbij enkele van de traditionele menu-elementen.

Daarnaast is er ook een combinatie gemaakt van iconen op vaste plekken en iconen die afhankelijk zijn van de context. Dat is dan ervan afhankelijk of de gebruiker tekst invoert, of net een plaatje heeft geselecteerd, of andere functies in het kantoorpakket op dat moment gebruikt. "Grappig is dat OpenOffice.org 1.0 al een contextgevoelige werkbalk had. Maar omdat de meeste mensen er niet mee overweg konden, is die verwijderd", vertelt Nouws.

Pas in 2011?

Het is nog niet bekend hoeveel prototypes er nog volgen voordat de definitieve nieuwe gebruikersinterface voor OpenOffice wordt vastgelegd. Ook is het nog niet officieel bekend wanneer de volgende versie van OpenOffice zelf uitkomt, waar die nieuwe interface dan zijn debuut in maakt. OpenOffice.org heeft wel het streven elke 3 jaar een grote nieuwe versie (major release) uit te brengen, dus daarmee zou versie 4.0 op stapel staan voor 2011.

Office 2007-look

Begin deze maand kwam een prototype naar buiten dat de ribbon van Microsofts applicatiepakket Office 2007 lijkt na te apen. Ontwikkelaars van Sun Microsystems kondigden de nieuwe 'look' aan. Gebruikers konden die ook al downloaden om het zelf uit te proberen.

De ribbon zelf, maar ook de notie dat daarmee Microsoft wordt 'gevolgd', heeft tot veel ophef geleid. Die imitatie zou de innovatiemogelijkheden van open source-software tekort doen. Daarnaast bleken niet alle gebruikers heil te zien in de contextgerelateerde functies van een ribbon. Die kritiek is eerder ook al op Office 2007 geuit. Microsoft is toen met howto's gekomen om de aloude functies terug te vinden in de nieuwe, volgens de leverancier intuïtieve interface.