LibreOffice is ontstaan uit onvrede met het beleid van de nieuwe OpenOffice-eigenaar Oracle. Die ict-reus heeft in reactie op de afsplitsing de mensen achter LibreOffice en de bijbehorende Document Foundation gevraagd op te stappen. Dat doen nu 33 mensen, waaronder leden van de bestuursraad en developers.

Verhitte discussies

De 'overlopers' verklaren hun nieuwe loyaliteit aan LibreOffice in een open brief. Daarin stellen zij dat er de afgelopen weken verhitte discussies zijn gevoerd binnen het OpenOffice-project. Onder meer over hoe de samenwerking in het project wordt beschouwd en hoe kan worden verbeterd.

"Helaas was de discussie niet altijd objectief, en probleem- en doelgericht, wat wel wenselijk was. Soms was het erg emotioneel", schrijft Jacqueline Rahemipour, co-lead en lid van de OO.o-bestuursraad. Zij stelt dat Oracle's reactie om zelf OpenOffice gewoon voort te zetten, heeft geleid tot verdeeldheid, omdat sommige vrijwilligers de Document Foundation als de enige weg voorwaarts zien.

Of/of-keuze

"Hoewel er al meerdere malen is benadrukt dat er wel samenwerking zal zijn op technisch niveau, en hoewel veranderingen mogelijk zijn, is er geen indicatie dat Oracle van mening zal veranderen over de kwestie van de organisatie en het bestuur van het project." Rahemipour schrijft dat het voor de veranderingsgezinden dus neerkomt op een of/of-keuze: Oracle volgen of opstappen. Meewerken aan de Document Foundation en tegelijk aan OpenOffice is geen optie.