De nieuwe versie stond eigenlijk voor vorige week gepland, maar werd uitgesteld toen er nog een serieuze bug in de software werd ontdekt.

In alle stilte heeft het OpenOffice.org-project de nieuwe release van het open-sourcekantoorpakket inmiddels op zijn mirrorservers (ftp) geplaatst.

Gebruikers hebben uitgezien naar versie 2.0 omdat in deze release de ondersteuning voor de formaten van Microsoft Office sterk zijn verbeterd.

Ook levert het pakket het nieuwe OpenDocument-formaat. Deze open standaard maakt de uitwisseling van informatie tussen verschillende concurrerende applicaties mogelijk.

Een van de meest opmerkelijke nieuwe mogelijkheden is de optie om een databaseapplicatie te kunnen toevoegen. Via een applicatie kan hiermee op functionaliteit aan het kantoorpakket worden toegevoegd die sterk lijkt op Microsoft Access.

Met de nieuwe versie denkt het project de gebruikersvriendelijkheid en de mogelijkheden van het pakket verder uit te breiden. In de open-sourcegemeenschap werden de bèta's met instemming ontvangen en sommige leveranciers van Linux besloten de bèta's al in hun distributie op te nemen.

OpenOffice.org is beschikbaar voor Linux, Windows, Macintosh en diverse Unix-platformen.