Vanaf het moment dat Lotus een jaar of tien geleden besloot het niet meer op te willen nemen tegen Microsoft, heeft Office nagenoeg vrij spel gehad. De komst van de 3.0 release van OpenOffice.org zou daar verandering in moeten brengen.

Op de blog van OpenOffice Ninja is een vooruitblik op de release te zien, die onder andere een eenvoudiger startscherm toont waarmee de gebruiker de verschillende applicaties kan starten.

Daarnaast wordt een geheel nieuwe versie van Writer getoond, die nu veel beter zou moeten kunnen concurreren met Microsoft Word. In deze nieuwe versie is Writer in staat om pagina's naast elkaar te tonen en notities in de zijmarge aan een document toe te voegen zoals in Word. Ook Calc spreadsheet is flink onder handen genomen om beter opgewassen te zijn tegen Excel, meldt PC World.

Nog geen serieuze concurrent

De nieuwe verzameling programma's zal naadloos kunnen werken met de XML bestandsformaten van Office 2007, want dit werkt volgens de Ninja bloggers in de huidige staat van de release nog niet optimaal.

OpenOffice.org, dat wordt gefinancierd door Sun, is nooit echt een serieuze concurrent geweest voor Office van Microsoft. Het pakket wordt vooral gebruikt door liefhebbers van open-source en door mensen die de flinke aanschafsom voor Office niet willen/kunnen betalen.

Hiermee is het pakket altijd een handig alternatief geweest voor Microsoft's Office, maar nooit een concurrent. Hoewel versie 3 van het pakket hier wellicht verandering in kan brengen, blijft Microsoft waar het aankomt op e-mailintegratie op eenzame hoogte. Want ook OpenOffice.org 3 zal namelijk niet beschikken over een emailprogramma à la Outlook.

Geen mailpakket

Geruchten dat het mailapplicatie van Mozilla deel zou gaan uitmaken van OpenOffice.org hebben volgens de blog dan ook nergens toe geleid: "Er gaan al jaren geruchten dat Mozilla's Thunderbird (mail) en Lightning (kalender) zullen worden opgenomen in OpenOffice.org. Daar is echter nog niet zoveel van gekomen. Misschien komt hier verandering in dankzij de financiële middelen van de Mozilla Messaging Corporation."

Interface

Hoewel OpenOffice.org 3.0 wat functionaliteit een concurrent zou moeten worden van Microsoft Office, is ervoor gekozen om niet mee te gaan in de vernieuwingen op het gebied van lay-out. Microsoft gebruikt voor haar nieuwe Office-generatie Fluent interface, een geheel nieuwe interface die volledig afwijkt van voorgaande interfaces en die niet door iedereen als gebruiksvriendelijk wordt beschouwd.

Offline nog wel nuttig?

Ondanks het feit dat de blog enthousiast is over het pakket, stelt het wel de vraag of het ontwikkelen van desktopapplicaties voor het maken van documenten nog wel nuttig is.

Velen zien een toekomst waarin bedrijven en consumenten kleine online programma's gebruiken om documenten te produceren, zoals Google Docs. De blog beantwoord haar eigen vraag echter door te melden dat het waarschijnlijk is dat er een toekomst is voor verschillende modellen, zowel online als offline.