SdB: “Bij de deur staat onze verslaggever Ron Fresen. Ron, heb je al iets gehoord over wat de directie van Oracle gaat ondernemen nu prominente OpenOffice.org-ontwikkelaars voor zichzelf zijn begonnen?” RF: “Ja Sascha, dat is eigenlijk al duidelijk: helemaal niets. Het voltallige bestuur heeft de ruimte al lang en breed verlaten om op de golfbaan verder te praten over dingen die het bedrijf daadwerkelijk geld opleveren. Larry Ellison zelf zit thuis onder het genot van een fles sake te tieren tegen zijn aangekochte vrienden over zijn schamele 3e plek op de Forbes-lijst van rijkste Amerikanen. Het lijkt ze eigenlijk helemaal niets te kunnen schelen.”

Het was eigenlijk ook helemaal geen goed huwelijk, LibreOffice (herstel: OpenOffice.org) en Oracle. Net zoals Java en Oracle en MySQL en Oracle dat niet zijn.

No free sushi!

LibreOffice (herstel: OpenOffice.org) is een 'redelijk populair' alternatief voor Microsoft Office. Maar je kunt je afvragen in hoeverre Oracle er belang bij heeft dat het vrij beschikbaar is. Zelf verkoopt het bedrijf Oracle Open Office (zo heet StarOffice tegenwoordig) en onder Ellison zijn de licentietouwtjes strak aangetrokken.

Geen gratis licentie meer voor educatieve instellingen, bijvoorbeeld (“Wil je niet betalen voor een Office-pakket? Gebruik OpenOffice.org maar! Wat zeg je, je wilt ondersteuning vanuit de leverancier? Bekijk het even met je schooltje!”). Maar ook de Sun ODF-plugin voor MS Office heeft een prijskaartje omgehangen gekregen. De financiële hordes voor professioneel gebruik van ODF en Open Office zijn nog nooit zo hoog geweest.

Gebruik en install-base is voor Oracle ook helemaal niet belangrijk. Net als andere ict-grootmachten gaan ze voor 'het volle pond': koop alles zoveel mogelijk bij ons in, wij zorgen er wel voor dat het werkt. Ook in de cloud, want waar Ellison een jaar geleden tijdens zijn jaarlijkse feestje (OpenWorld) een tirade afstak tegen die hype die Cloud Computing heet, heeft hij dit jaar een draai gemaakt á la Geert Wilders over de AOW.

Integreren en toespitsen

En juist daarin is het kantoorpakket nuttig voor Oracle. Ze hebben de code, ze hebben de functies en het enige dat ze hoeven te doen is dit te integreren in een dienstenpakket die de wolken ingaat. Simpeler kan gewoon niet. Dat de codebase open source is, maakt voor Oracle geen drol uit. Direct concurreren met MS Office heeft toch geen zin, en is bovendien niet lucratief.

Dat de kernontwikkelaars 'Hasta la victoria Siempre' roepen en hun eigen club beginnen is misschien zelfs makkelijk voor Oracle: dat scheelt ze de morele verontwaardiging op het moment dat ze OpenOffice.org zelf overboord zouden gooien.

Wederzijdse verachting

Bekijk het ook van de andere kant: Is Oracle überhaupt wel een geschikte partner voor de Document Foundation? Volgens mij niet, want die nieuwe stichting wil WEL een zo groot mogelijke install base voor OpenOffice.org (excuus: LibreOffice). De stichting wil juist wel een direct alternatief bieden voor MS Office. De stichting is het NIET allemaal te doen om het geld.

Oracle is dat wel. Oracle heeft lak aan James Gosling en Monty Widenius. Daar zit geen grijntje moraliteit in, positief noch negatief. Oracle is minder een bedrijf van de hard programmerende, uiterst intelligente en helaas soms wat behaarde idealisten, en meer van de wijndrinkende (sake, in het geval van Ellison), calculerende, perfecte-glimlachhoudende en helaas soms wat gladde sales-engineers.

Misschien dat Oracle OpenOffice.org (herstel: LibreOffice) volledig negeert. Misschien dat ze uit een soort van PR de naam OpenOffice.org aan de Document Foundation overdragen. Het maakt Ellison uiteindelijk niet uit of deze deur open of dicht is. Oracle prefereert draaideuren.