Microsoft Office-alternatief OpenOffice is diep begraven in de zoekresultaten van Bing. Dat gebeurt zowel in de Amerikaanse versie van Bing, zoals zoekmachinespecialist Ian McAnerin opmerkt, als op andere landenversie van de Bing-zoekmachine.

Voordat je bij de OpenOffice-site terechtkomt moet je bij Bing eerst door talloze andere sites, en niet-officiële sites heen werken. Op de 'Nederlandse' Bing is eerste link naar nl.openoffice.org te vinden op pagina 5. Bij Google staat die site op nummer één.

De lage positie voor OpenOffice is inmiddels bekend bij Microsoft. Een woordvoerder vertelt de nieuwssite Katonda dat OpenOffice.org niet in de Bing-zoekresultaten voorkomt omdat de site de Bing-crawler buiten de deur houdt.

Microsoft-webcrawler

De toonaangevende SEO-site Search Engine Land vermoedt ook dat het probleem ligt bij de configuratie van de OpenOffice-servers. Als je de user agent verandert om je voor te doen als de Microsoft-webcrawler, dan krijg je een foutmelding bij het navigeren naar OpenOffice.org. Ook de Yahoo-bot Slurp heeft hier last van.

Het is onduidelijk waarom OpenOffice de webcrawler van Microsoft tegenhoudt. Volgens Search Engine Land zou het kunnen dat OpenOffice-server automatisch bots weert die overactief zijn. Een community manager van OpenOffice.org onderschrijft deze lezing.

Microsoft zegt dat het graag met het OpenOffice-team zoekt naar een oplossing.

OpenOffice pas op pagina 5 in Bing: