Met steun van Sun Microsystems en de Duitse vereniging van OpenOffice.org gebruikers, start OpenOffice.org een wedstrijd om het eigen open-sourcekantoorpakket meer onder de aandacht te brengen bij softwareontwikkelaars. Wie de juiste bijdrage levert, maakt voortaan maandelijks kans op de hoofdprijs van 750 euro.

De OpenOffice.org Developer Article Contest vraagt ontwikkelaars artikelen te schrijven over onderwerpen zoals het porten van software naar een ander platform, het ontwikkelen van add-ons en filters, het oplossen van bugs. Iedere maand zal een uit 10 tot 15 medewerkers van het Openoffice.org project uit alle inzendingen een winnaar kiezen. Voorlopig loopt de wedstrijd voor zes maanden, maar de mogelijkheid van verlenging wordt nadrukkelijk niet uitgesloten.

Tekort

OpenOffice.org lijdt al geruime tijd onder een tekort aan ontwikkelaars. Het project kan voornamelijk bestaan dankzij de ondersteuning van een vijftigtal door Sun en Novell betaalde programmeurs. Recent kondigde ook Google aan ook enkele programmeurs aan het project ter beschikking te stellen.

Echt onafhankelijke ontwikkelaars zijn er echter maar zeer weinig, minder dan tien. Met de nieuwe wedstrijd probeert men duidelijk dit aantal te vergroten en de onafhankelijkheid als van OpenOffice.org te vergroten. Het project heeft vooral behoefte aan programmeurs die de verouderde programmacode kunnen opschonen en updaten en zo gereed maken voor nieuwe versies en varianeten voor Mac OS X en 64-bits Windows.

Intel OS X

De eerste build van OpenOffice.org voor Mac OS X op het Intel-platform is deze week inmiddels verschenen. Vooralsnog verkeert het pakket nog in het alpha-stadium. De ontwikkelaars roepen gebruikers op om de versie te testen.