Computerworld heeft een aantal benchmarks tests gedaan en daar de nieuwe Opera 10.5 bèta browser met nieuwe JavaScript engine in meegenomen. De nieuwe telg van de Noorse Browserbouwer was 15% sneller dan Safari voor Windows en 20% sneller dan Google Chrome (de top 2 uit eerdere tests). Verder was hij twee keer zo snel als Mozilla Firefox 3.6, acht keer sneller dan Opera 10.10 en tien keer sneller dan Internet Explorer 8.

Race

De JavaScript race begon twee jaar geleden, toen de ontwikkelaars van Webkit (browser engine van Safari) begonnen op te scheppen over de ongelofelijke verbetering in snelheid van JavaScript prestaties. Vervolgens kwam Firefox met een nieuwe JavaScript engine en Chrome legde de lat daarna weer een stukje hoger. Opera komt nu met een nieuwe JavaScript rendering engine genaamd Carakan en heeft een nieuwe vector graphics library genaamd Vega die alle graphics rendert.

Andere features

Opera 10.5 bèta heeft een nieuwe overzichtelijkere interface met minder ruimte voor menu’s. Ook heeft het support voor de Windows 7 features Aero Peek en Jump List (min of meer het equivalent van de Awesomebar van Firefox) en kun je tabbladen als privé aanduiden, waardoor de daarin bezochte sites later niet in de history en dergelijke terug te vinden zijn.

Opera 10.5 bèta is op dit moment alleen op het Windows platform te krijgen en is te halen op de website van Opera. Mac en Linux alpha builds kunnen van de Opera Desktop Team blog worden gedownload.

Bron: Techworld.nl