De gisteren op de MIX-conferentie in Las Vegas gepresenteerde bèta van Internet Explorer ondersteunt automatisch de nieuwste webstandaarden. Zo doorstaat de nieuwe browser de Acid2-test.

Reactie van Opera

Microsoft heeft gekozen voor de bredere ondersteuning van de webstandaarden vanwege de dreiging van het nieuwe antitrust-onderzoeken van de EC. Eén van die onderzoeken is aangekaart door de browserbouwer Opera. In de aanklacht beschuldigt deze Noorse concurrent Microsoft van oneerlijke concurrentie, onder meer doordat het bedrijf bewust afwijkt van standaarden waardoor webpagina in de Opera-browser niet correct worden weergegeven.

In een eerste reactie op IE8 zegt Hakon Wium Lie, technologietopman van Opera, blij te zijn met de nieuwe versie van de Microsoft-browser. "Dit is zeker een stap in de juiste richting. Dankzij onze aanklacht bij de Europese Commissie heeft Microsoft een goed besluit genomen", aldus de Opera-bouwer.

Interoperabiliteit

Vervolgens concludeert Hakon Wium Lie dat er in IE8 slechts twee van de vijf technologische aanklachten geheel of gedeeltelijk zijn verholpen. De andere bezwaren, waaronder interoperabiliteit en het verstrekken van informatie voor ontwikkelaars over de implementatie van standaarden, blijven overeind. De Opera-topman hoopt dan ook dat Microsoft "de ingeslagen weg blijft volgen, gaat samenwerken met andere browsermakers in de ondersteuning van Acid3 en interoperabiliteit zal omarmen."

Crashherstel

Nieuwe functionaliteiten in IE8 zijn onder meer het automatisch crashherstel, dat de tabbladen herstelt als de browser vastloopt. Verder is het phishingfilter verbeterd: behalve bekende phishingsites blokkeert dit nu ook sites waarvan bekend is dat ze malware bevatten. Een andere noviteit is 'Activities': via een tekstmenu onder de rechtermuisknop kunnen gegevens van een website naar webapplicaties worden gekopieerd.

De functionaliteit 'WebSlices' geeft gebruikers de mogelijkheid zich te abonneren op content binnen webpagina's. Zo kunnen zij tijdens het surfen automatisch bijhouden wat er op hun favoriete pagina's gebeurt.

Deze IE8-beta is vooral voor ontwikkelaars bedoeld. Het is nog onduidelijk wanneer de definitieve versie volgt, maar waarschijnlijk zal dit nog in de eerste helft van dit jaar zijn.