Naast diverse nieuwe functies brengt Opera 15 twee grote veranderingen. De eerste is het al aangekondigde schrappen van de eigen browserengine, ten gunste van Google's open source Chromium-browser, aangevuld met Google-specifieke toevoegingen. De tweede is het uit de Opera-browser verwijderen van de eigen mailclient M2. Dat product is voortaan als alleenstaand programma te krijgen, waarvan Opera nu ook gelijk de eerste release candidate aanbiedt.

Touch en content

Voor de proef-release van de Opera Next-browser prijst Opera vernieuwingen aan als de gecombineerde adres- en zoekbalk, ingebouwde contentcategorieën (Discover), grote en touch-vriendelijke snelkoppelingen en folders daarvoor (Speed Dial), plus een tijdelijke bewaarplek voor webpagina's (Stash). De Discover-functie schotelt gebruikers relevante content voor op basis van hun lokatie en enkele vooraf in te stellen categorieën, meldt techblog The Next Web.

De nieuwe Stash-functie laat gebruikers bezochte webpagina's tijdelijk opslaan zodat ze vergelijkend onderzoek (naar bijvoorbeeld online-aanbiedingen) kunnen doen:

Via: My Opera blog.

De Noorse browsermaker showt de features van Opera Next: