De nieuwe browser is speciaal voor Android ontworpen en is beschikbaar in Google Play. Deze mobiele Opera-versie gebruikt elementen van de bekende Android-gebruikersinterface maar heeft tevens enkele nieuwe functies en komt met HTML5-ondersteuning.

Betere browser maken

De grootste verandering zit onder de motorkap. Na 18 jaar verruilt de browsermaker zijn eigen rendering engine Presto voor WebKit. Die open source-engine vormt al langer de basis voor browserconcurrenten Chrome en Safari.

Opera wil zich met de keuze voor het reeds ontwikkelde WebKit concentreren op het maken van een betere browser. Enkele nieuwe functies springen eruit. Zo kunnen gebruikers via Off-Road Mode webpagina's comprimeren, wanneer zij bijvoorbeeld een slechte internetverbinding hebben of hun databundel bijna hebben verbruikt. Het routen van het netwerkverkeer gaat hierbij via Opera's eigen proxy-servers.

Slimme functies

Het vernieuwde SpeedDial slaat favoriete webpagina's op en maakt deze snel bereikbaar. Opera geeft populaire websites hierbij de mogelijkheid zichzelf te promoten. Zo heeft deze Android-bèta al SpeedDial-links ingebouwd voor onder meer YouTube, Gmail, Wikipedia en enkele nieuwssites.

Met de nieuwe Discover-functie wordt er, vergelijkbaar met Flipboard, een selectie van nieuwsverhalen voor de gebruiker gemaakt. Tot slot zit er ook een privé-functie ingebouwd in het vernieuwde Opera. Daarmee kunnen gebruikers anoniem surfen en ook webpagina's opslaan om die later offline te lezen.

iOS en desktop in de maak

Opera-ceo Lars Boilesen heeft laten weten dat de defintieve Opera-browser voor Android in het tweede kwartaal van dit jaar klaar moet zijn, schrijft de Amerikaanse it-nieuwssite CNET. Ondertussen werkt de browsermaker aan een versie voor iOS, alsmede de omgebouwde desktop-versie, Laatstgenoemde staat gepland om pas in de tweede helft van dit jaar uit te komen.

'Een betere browser dan wat er meekomt op je mobiele telefoon', prijst Opera zijn Webkit-browser aan: