MAMA (Metadata Analysis and Mining Application) is door een tester van Opera ontwikkeld, en struint het internet af naar gegevens over hoe webpagina's in elkaar zitten. Daarbij moet gedacht worden aan technologieën die gebruikt worden; hoe wijdverspreid is Flash? Silverlight? CSS? De gegevens kunnen door ontwikkelaars worden gebruikt om hulp te krijgen in het implementeren van deze technieken in hun eigen applicaties.

Inzichtelijke testtool

De Noorse browserbouwer heeft MAMA in eerste instantie voor zichzelf ontwikkeld, zo zegt Snorre Grimsby van de quality Assurance-divisie van Opera. "Wij hebben ons gerealiseerd dat we moesten kunnen zoeken naar live sites die combinaties van bepaalde technologieën implementeren, om zo onze eigen browser te kunnen testen", zo zegt Grimsby tegenover de nieuwsdienst van IDG.

Maar niet alleen ontwikkelaars van browsers worden volgens Grimsby geholpen met MAMA. "Het is bekend dat webontwikkelaars ideeën van elkaar lenen", zegt hij. Als voorbeeld noemt hij een willekeurige applicatie die een nieuw menusysteem nodig heeft: MAMA kan de ontwikkelaar helpen met het vinden van sites die eenzelfde soort applicatie gebruiken, met het beoogde menusysteem.

96 procent voldoet niet

Daarnaast kan gecontroleerd worden in hoeverre pagina's aan webstandaarden voldoen, en instituten die de standaarden vaststellen kunnen zien hoe een nieuwe technologie in de regel wordt toegepast. Zo kan bijvoorbeeld de W3C een extra inzicht krijgen voor het opstellen van specificaties.

De eerste door Opera gepubliceerde resultaten zijn bepaald ontnuchterend: Slechts vier procent van 3,5 miljoen onderzochte webpagina's slaagt voor de webstandaardentest van het W3C consortium.

Bron: Techworld.nl