Mozilla heeft de developer, die voorheen in dienst was bij Opera, vorig jaar ingehuurd als consultant voor ontwikkelwerk aan Firefox. De man, Trond Werner Hansen, zou handelsgeheimen van zijn voormalige werkgever hebben meegenomen. Volgens de aanklacht van Opera heeft hij die geheimen toegepast voor zijn werk aan de concurrerende browser Firefox.

Browserexpert

Hansen was van 1999 tot en met 2006 in dienst bij Opera, weet technieuwssite The Next Web te melden. Gedurende die periode overzag hij bij de Noorse browsermaker het ontwerp en de gebruikersinterface voor de Opera-browser. Dat was aanvankelijk voor de Windows-versie en later voor de cross-platform uitvoering.

Na zijn vertrek is hij nog door Opera ingehuurd als onafhankelijke consultant. Dat gebeurde in de periode van 2009 tot 2010. Terwijl hij oorspronkelijk (in 1999) alleen in dienst is genomen om de browser over te zetten (porten) naar het Amiga OS vervulde Hansen in de loop der jaren een belangrijke rol voor Opera.

De browserdeveloper staat te boek als de drijvende kracht achter browserinnovaties waar Opera als eerste mee is gekomen. Dit omvat tabbladen om verschillende webpagina's tegelijk geopend te hebben (zonder dat daarvoor meerdere exemplaren (instances) van de browser zelf moeten draaien), muisgebaren en geïntegreerde search.

Handelsgeheimen

Opera beschuldigt de ex-topdeveloper ervan dat zijn bijdragen aan de producten van de open source-stichting Mozilla inbreuk maken op handelsgeheimen van de Noorse browserproducent. Hansen heeft volgens de aanklacht zijn contractuele verplichtingen tegenover Opera geschonden, voor onder meer vertrouwelijkheid. Het bedrijf eist een schadevergoeding van 20 miljoen Noorse kronen, wat neerkomt op ongeveer 2,6 miljoen euro.

Wat de handelsgeheimen in kwestie zijn, is officieel niet bekendgemaakt. Opera verwijst in de aanklacht wel concreet naar een presentatie die Mozilla vorig jaar heeft gegeven over product design. Hansen verzorgt een deel van die videopresentatie. De open source-stichting schetst daarin werk aan een iPad-uitvoering van Firefox.

'Niet iPad-browser, maar Search Tabs'

Hansen spreekt de beschuldigingen tegen. Hij stelt in een blogpost ook dat de aanklacht niets te maken heeft met het in de video gedemonstreerde Firefox-prototype voor de iPad. Het zou gaan om de Firefox-functie Search Tabs, die in de gewraakte presentatie wordt geshowd door een andere Mozilla-medewerker. Een zitting staat gepland voor eind augustus.