De Noorse softwaremaker heeft woensdag een officiële klacht ingediend bij de Europese Commissie (EC). Volgens Opera misbruikt Microsoft haar monopoliepositie door alleen Internet Explorer als standaard browser voor Windows aan te bieden. Daarnaast zou de softwaregigant de interoperabiliteit tegenwerken door te verzuimen algemeen geaccepteerde standaarden in IE te bouwen.

Standaarden

Opera heeft de EC gevraagd Microsoft te dwingen de browser los te koppelen van Windows. Als alternatief zouden er ook andere browsers standaard bij het besturingssysteem aangeboden kunnen worden. Verder willen de Noren dat Microsoft trouw blijft aan IT-standaarden.

De standaardenkwestie is van essentieel belang. Bij gebrek aan breed ondersteunde standaarden, zijn sitebouwers geneigd om hun website geschikt te maken voor de meest gebruikte browser. Dat ontmoedigt het gebruik van browsers anders dan IE.

Consument

Microsoft zet vraagtekens bij beide Opera klachten. Het bedrijf heeft aangegeven met alle mogelijke onderzoeken mee te zullen werken. Consumenten zouden juist voordeel hebben bij de intergratie van IE en Windows. Ook stelde het bedrijf dat pc-fabrikanten al de keuze hebben om elke gewenste browser te leveren en die als default in te stellen, inclusief Opera.

Over de klacht dat open web standaarden ondermijnd zouden worden zei Microsoft: 'Internet Explorer is al meer dan tien jaar een onderdeel van Windows en ondersteunt veel webstandaarden.'

Opera zegt de klacht ingediend te hebben namens alle consumenten die hun buik vol hebben van monopolisten.