Het Noorse softwarebedrijf dat al jaren de Opera-browser maakt, zal woensdag 6 december met een gratis versie komen. Dat schrijft ZDNet. Nu moet nog 39 dollar betaald worden voor versie 4 van de browser.

De details van de nieuwe browser zijn nog in nevelen gehuld. Opera wil nog niet veel kwijt over de gratis versie. De nieuwe browser zal waarschijnlijk omgedoopt worden tot Opera 5. Het gerucht doet de ronde dat de gratis browser voorzien wordt van reclamebanners om uit de kosten te komen. Opera wil ook hier niet op ingaan.

Ook is nog niet zeker of Opera 5 voor andere besturingssystemen dan Windows beschikbaar wordt. Dat is al wel het geval bij versie 4 die ondermeer ook beschikbaar is voor BeOS en Linux.

Met de nieuwe gratis versie wil Opera de strijd aangaan met de grote spelers op de markt, Netscape 6 en de Internet Explorer van Microsoft.

Microsoft is op dit moment begonnen met het werven van betatesters voor versie 6 van de Explorer. Netscape daarentegen bracht onlang de nieuwste versie uit. Netscape 6 heeft de laatste weken veel kritiek moeten incasseren. Het programma zou nog niet af zijn en bij een incomplete installatie treden grote veiligheidsrisico's op.