'Microsoft heeft deelgenomen aan de ontwikkeling van de standaarden. De onderneming heeft zelfs beloofd ze te volgen. Maar de producten bevatten juist bugs en missen technieken waardoor er problemen ontstaan voor andere browsers zoals Opera,' vertelt Hakon Wium Lie, chief technology officer bij de browser ontwikkelaar Opera uit Oslo.

Afgelopen donderdag heeft Opera een officiële klacht ingediend bij de Europese mededingingautoriteit. Daarin wordt Microsoft ervan beschuldigd dat het de vrije markt tegenwerkt doordat het zijn Internet Explorer browser aan Windows koppelt. Microsoft zou ook de interoperabiliteit ondermijnen omdat het zich niet aan internetstandaarden houdt.

In een interview lichtte Lie tweede argument toe. 'In onze klacht hebben we essentiële standaarden opgesomd, inclusief cascading style sheets (CSS), XHTML en document object model," zei Lie toen hij gevraagd werd naar concrete voorbeelden van standaarden die Microsoft niet zou volgen. 'Maar we hadden nog meer standaarden kunnen noemen.'

Volgens Lie zijn ontwikkelaars van websites en webapplicaties gefrustreerd over de halfslachtige ondersteuning voor standaarden. 'omdat zoveel internetters de browser gebruiken, moeten ontwikkelaars om programmeerfouten en slecht gedocumenteerde technieken van Internet Explorer heenwerken.

Het marktaandeel van Internet Explorer is weliswaar over zijn hoogtepunt heen, maar claimt nog altijd 77 procent van de markt, volgens gegevens van Net Applications, een firma die internet verkeer meet. Ontwikkelaars van websites en online applicaties willen dat publiek uiteraard bedienen, en wringen zich daarom in allerlei bochten om de browser te ondersteunen.

Dat is dan ook de kern van Lie's klacht over Microsoft: 'Wij worden gedwongen om de fouten in IE te ontcijferen en moeten die dan kopieren in onze browser.' Alleen op die manier kan Opera websites fatsoenlijk zichtbaar maken, maar dergelijke inspanningen leveren niet altijd resultaat op.

'Het komt vaak voor dat pagina's niet goed vertoond worden in Opera. We hebben veel gebruikers verloren die Opera een prettige browser vonden, maar zijn overgestapt omdat zij bepaalde pagina's niet konden bezoeken.

Dat kan niet eerlijk zijn, bepleitte de technisch directeur. 'Het is oneerlijk als web ontwikkelaars een speciale versie van hun site of online applicaties moeten bouwen. Standaarden zetten de maat. Maar wij worden juist gestraft omdat we de standaarden volgen.

Ontwikkelaars hebben zich de laatste tijd ook in groten getale beklaagd op Microsofts IE Blog. De softwareontwikkelaar kreeg het zwaar te verduren omdat het zich niet naar standaarden voegt. Sommige klagers beweerden dat zij veel tijd en geld kwijt zijn om hun websites en applicaties goed met IE6 en IE7 te laten werken.

Het kan nog lastig worden om te bewijzen dat Microsoft bewust van standaarden afwijkt om de concurrentie de pas af te snijden, maar Lie heeft daar geen zorgen over. Opera heeft namelijk geen rechtszaak aangespannen, maar een klacht bij de Europese Commissie neergelegd. 'Het is nu aan de Commissie om zich uit te spreken over de merites van de klacht,' zei hij.

Mogelijke tegenargumenten van Microsoft wuifde hij resoluut weg. Bloggers en software-experts hebben bijvoorbeeld gespeculeerd dat Microsoft kan bepleiten dat het niet in staat was om de standaarden te volgen. 'Microsoft heeft een hoop getalenteerde ontwikkelaars en kent alle standaarden omdat het ze zelf heeft mee ontwikkeld. Microsoft weet overduidelijk waar de standaarden over gaan.'

Hij wees ook kritiek van dat hand dat Opera zijn klacht heeft ingediend omdat het de concurrentiestrijd in de open markt heeft verloren. 'Dat is niet waar. We hebben een erg succesvolle mobiele browser. Maar op de desktop is het extreem lastig, en dat komt omdat daar geen eerlijke concurrentie mogelijk is.

Volgens de gegevens van Net Applications heeft Opera nooit meer dan 1 procent marktaandeel gehaald. Vorige maand stond de browser op 0,65 procent, iets meer dan de 0,48 procent van afgelopen januari en een fractie boven de 0.64 procent uit augustus.

'Het enige dat wij willen, is eerlijke concurrentie,' zei Lie.