Afgelopen woensdag introduceerde de browserbouwer een alpha-versie van zijn Android widget runtime. Opera hoopt daarmee het ontwikkelen van applicaties te stimuleren. De runtime biedt application programming interfaces (api's) die gebaseerd zijn op de Wholesale Applications Community (WAC)1.0 specificatie die afgelopen oktober is opgeleverd.

Uniform ontwikkelplatform

Bij de WAC alliantie is een groot deel van de grootste mobiele operators en telefoonfabrikanten betrokken, zoals Vodafone, Verizon, China Mobile, AT&T en Samsung. De organisatie richt zich op developers en wil uiteindelijk een uniform open platform bieden, zodat ze makkelijker in staat zijn een applicatie te maken voor verschillende apparaten.

De alpha versie van de widget runtime draait op Android 2.1 of hoger. De WAC api's bieden toegang tot de hardware van de telefoon, inclusief de accelerometer, gps en camera. Er worden bij gebruik een paar widgets voorgeïnstalleerd en Opera biedt een handleiding voor developers. De alpha is te downloaden en er zijn ook installatie-instructies voorhanden.