Dat maakte het Opera Desktopteam bekend op haar blog. Een niet nader genoemde build van Opera 9.5 bèta haalde een honderd procent score voor de nieuwste webstandaardentest, Acid3, die pas enkele weken geleden werd geïntroduceerd.

Safari moest knarsetandend toezien hoe de Noren zichzelf de gouden medaille om de nek hingen. Slechts een paar uur later meldde de programmeurs van Safari Webkit dat ook zij een score van honderd procent hadden gehaald.

Diskwalificatie?

Wellicht dat Safari nog om diskwalificatie van Opera zal vragen, aangezien het bewijs van de Noren voorlopig niets anders is dan een screenshot. De Webkit-ontwikkelaars hebben namelijk hun succesvolle nightly build wel vrijgegeven.

Bug in test zelf

Er is nog een andere complicatie, want er bleek een bug in de Acid3 test zelf te zitten, die is ontdekt door het Webkit-team. Toen de bug door de Acidtest-ontwikkelaar Ian Hickson is verholpen kon Webkit opnieuw 100 procent tonen, terwijl Opera mogelijk is teruggevallen naar 99 procent.

Beide browserteams melden overigens dat een en ander nog niet soepel verloopt. Zo zijn de animaties in Webkit nog niet helemaal vloeiend, iets dat ook is vereist voor een 100 procent score.

Andere browsers

Het Mozilla-team scoort met Firefox 3 beta 4 voorlopig 71 procent voor de Acid3 test. Internet Explorer 8 zit nog onder de 20 procent.

De Acid3-test neemt webapplicaties de maat voor allerhande webstandaarden, zoals XHTML, CSS, DOM2 en SVG. Websitebouwers die zich houden aan deze standaarden kunnen er dan van op aan dat hun site er correct uitziet en functioneert. En dat geldt dus alleen voor de browsers die slagen voor de strenge test.