Dit maakt Opera bekend na de een prototype van de Carakan engine getest te hebben met de SunSpider Javascript benchmark, een applicatie die de kern van de JavaScript-taal test. Met SunSpider kunnen browsermakers verschillende versies van dezelfde browser vergelijken, maar ook andere browsers naast elkaar leggen.

Volgens Opera is Carakan op dit moment 2,5 keer sneller dan de Presto 2,2 die gebruikt wordt in Opera 10 Alpha. Het is nog onduidelijk welke versie van Opera gebruik gaat maken van Carakan. "Omdat Opera gebruikt wordt met veel verschillende hardware-architecturen is deze cossplatform verbetering op zichzelf erg belangrijk", concludeert ontwikkelaar Jens Lindstr├Âm op de Opera blog. "De generatie van de native code van Carakan is nog niet klaar om volledig getest te worden. Maar een paar individuele vergelijkingstesten tonen aan dat er snelheden haalbaar zijn die vijf tot vijtig keer hoger liggen. Dat ziet er tot nu toe veelbelovend uit."

JavaScript browseroorlog

Opera lijkt op deze manier serieus mee te gaan doen aan de 'JavaScript War' die al een tijdje woedt tussen Firefox, WebKit en Chrome. Vorig jaar introduceerde Firefox grote aanpassingen aan zijn JavaScript engine. Daarna introduceerde ook Mozilla een nieuwe Javascript engine met de naam Tracemonkey, die in Firefox 3.1 zal zitten.

Vervolgens presenteerde het WebKit team in juni vorig jaar Squirrelfish, een compleet nieuwe JavaScript engine die nog hogere snelheden garandeerde. Onder meer Safari maakt gebruik van Squirrelfish.

Google bracht zijn eigen webbrowser Chrome uit. Hoewel Chrome gebruik maakt van WebKit rendering, beschikt het over een eigen V8 JavaScript engine. V8 scoorde, afhankelijk van de benchmark, beter dan zijn rivalen. Maar WebKit sloeg terug met Squirrelfish Extreme later in 2008 dat zowel TraceMonkey als V8 voorbijstreefde.

Online applicaties

Veel applicaties die online draaien maken gebruik van JavaScript, dat met de programmeertaal XML wordt gecombineerd in "Asynchronous JavaScript and XML", oftewel Ajax. Door de steeds hogere snelheden die mogelijk worden met JavaScript biedt Ajax een serieuze tegenhanger van 'gesloten' platformen zoals Microsoft's Silverlight en Adobe's Flex.