De Noorse browsermaker Opera heeft besloten helemaal aan te haken bij het Chromium-project van Google. Alle toekomstige versies van Opera worden gebouwd met Chromium-code, WebKit rendering engine en V8- javascript engine, meldt het concern. Dat de mobiele versie van Opera naar WebKit switcht werd enkele weken geleden al bekend, nu blijkt de verbouwing compleet.

Daarmee neemt Opera afscheid van 18 jaar eigen technologie, die overigens voor een groot deel gebaseerd was op open standaarden. Tot nog toe werkt Opera met een eigen rendering engine Presto met eveneens eigen javascript motor, Carakan genaamd. Die laatste wordt ingeruild voor Google open source javascriptengine V8. De rendering engine wordt dus WebKit, dat wordt gebruikt door Safari op de Mac en iOS en Google's Chrome.

Geen H.264 en MP3 codecs

Daarnaast zal Chromium de codebase van Opera gaan vormen, wat impliceert dat codecs als H.264 en MP3 niet native meer worden ondersteund (al zitten deze codecs in de meeste besturingssystemen meegebakken). Open source codecs WebM, Ogg Theora en Ogg Vorbis worden wel ondersteund.

Opera is van meet af aan voorvechter geweest van open webstandaarden. Wat dat betreft is de overstap naar Webkit opmerkelijk, want deze engine is weliswaar open source maar houdt zich niet altijd aan open standaarden. Maar Opera kiest eieren voor zijn geld. “In plaats van geld steken in het dupliceren van wat er al in WebKit zit, kunnen we ons concentreren op het maken va een betere browser", aldus het concern.