Dat is de uitkomst van een overleg tussen operators en staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken. Heemskerk wilde met operators praten over oplossingen om netwerkproblemen te beperken. Dit volgt op recente grote storingen bij KPN en vooral afgelopen week bij Vodafone.

Aanvankelijk toonde staatssecretaris Heemskerk zich gecharmeerd door het voorstel van Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA). Die had eind vorige week geopperd om bij netwerkstoring gedupeerden over te hevelen naar netwerken van operators die nog wel overeind staan.

Domino-effect

Het delen van netwerken is echter te risicovol, zeggen de operators. Overhevelen van alle Vodafone-klanten naar bijvoorbeeld KPN zou leiden tot congestie en potentieel dus tot nog veel meer gedupeerden. Wel meldt EZ dat de mogelijkheid open blijft "in geval van hele specifieke situaties". Wel gaan de bedrijven technische informatie delen over storingen en hoe die te voorkomen.

Naast congestie zijn er nog andere bezwaren tegen het delen van netwerken, schrijft Erik Fledderus, hoogleraar Wireless Communication Networks van de Technische Universiteit Eindhoven. Het is ook een administratieve rompslomp. "Het duurt nu ongeveer een week wanneer je overstapt naar een andere telecomaanbieder en je nummer wilt behouden."

"Zelfs als het slechts een dag zou duren om de abonneegegevens over te zetten, is het de vraag of het alle rompslomp waard is. Voor het gros van de abonnees lijkt mij het kopen van een prepaid kaart de beste oplossing. De oplopende kosten die daarmee gepaard gaan, zou je kunnen declareren bij de telecomaanbieder."

'Unieke storing'

Vodafone liet na de anderhalve dag durende storing weten dat een uniek combinatie van factoren de oorzaak was. Toen een van de knooppunten in het Vodafone-netwerk woensdag rond 13.00 uitviel, was het de bedoeling dat backupsystemen het knooppunt zouden overnemen. Dat gebeurde volgens Vodafone om onvoorziene redenen niet. Daardoor duurde de storing veel langer dan nodig was.