Volgens KPN en Vodafone is een kleine groep uitvreters die ongeoorloofd aan tethering doet (de mobiel als draadloos modem gebruiken voor de pc) de reden dat de operators onbeperkt mobiel internetten afschaffen en datalimieten instellen.

Onderwaterverkeer

Onlangs voerde Vodafone datalimieten in op alle nieuwe abonnementen en contractverlengingen. KPN kondigde dat al eerder aan. De motivatie hiervoor is dat onbeperkt mobiel internetten niet meer houdbaar is door de explosie aan smartphones. Vooral online videoconsumptie, maar ook het ongemerkt updaten van apps (door KPN onderwaterverkeer genoemd) speelt hierin een grote rol, vertelden ze Webwereld.

Excessief

Nu geven KPN en Vodafone echter nog een andere reden: het excessieve dataslurpen van tetheraars. Die sluiten hun smartphone als modem aan op hun laptop of pc, of halen de sim-kaart eruit en stoppen die in een dongel, meldt het Nederlands Dagblad. Zij verpesten het voor de rest, zodat invoering van datalimiet noodzakelijk is, aldus de operators.

Tethering wordt door de operators expiciet verboden, zo staat in hun voorwaarden. Voor internet via de dongel zijn aparte abonnementen, die zijn meestal ten minste drie keer zo duur zijn als internetten met de mobiel.

Tethering gedoogd

De vraag rijst waarom zij niets ondernemen tegen het ‘misbruik’ als dit zo problematisch is. In de praktijk doen de providers namelijk nauwelijks iets tegen tethering, alhoewel het technisch eenvoudig te traceren en te blokkeren is. Alleen als de fair use policy (10 keer het gemiddelde dataverbruik) wordt overschreden, knijpt KPN de abonnee voor de rest van de maand af. Vodafone stuurt een waarschuwingssms’je, maar neemt verder geen maatregelen.

T-Mobile heeft nog geen plannen om datalimieten in te voeren. Het concern houdt vooralsnog vast aan onbeperkt internet voor mobiel.