De commissie deed uitspraak naar aanleiding van een klacht over een advertentie van InterNLnet. Deze provider brengt op zijn site het abonnement Flits Thuis onder de aandacht en meldt hierbij snelheden van 1024 Kbps downstream en 512 Kbps upstream.

In de praktijk worden deze snelheden echter helemaal niet gehaald, zo luidt de klacht. De provider erkende in het verweer dat het hier inderdaad gaat om theoretische snelheden die van een groot aantal externe factoren afhankelijk zijn.

Volgens de commissie moet de provider expliciet vermelden dat de geadverteerde snelheden in de praktijk niet worden gehaald. Daarom is de vermelde snelheid naar het oordeel van de commissie 'te absoluut en daardoor misleidend'.

De uitspraak is opvallend gezien het feit dat alle providers altijd al met theoretische snelheden adverteren. InterNLnet heeft tot 1 februari om in beroep te gaan.

Of de provider ook in beroep gaat, is nog niet besloten. "Wel zijn we zeer verbaasd over de uitspraak", zo zegt een zegsman. "We zullen nog duidelijker vermelden dat het om theoretische snelheden gaat."