Een groot aantal media berichtten afgelopen weekeinde over de zogeheten Wikiscanner van ene Virgil Griffith. Hij heeft een site gemaakt waar internetters bepaalde aanpassingen in Wikipedia kunnen herleiden tot ip-nummers.

Met hulp van de Wikiscanner kwam Griffith er onder meer achter dat vanaf CIA-computers een artikel over de Amerikaanse invasie in Irak in 2003 is aangepast.

Een hoop ophef om niks, vindt de Nederlandse Wikipedia-woordvoerder Ronald Beelaard. "Het is natuurlijk een mooi populistisch verhaal als je kunt zeggen dat de CIA in een verhaal over Irak iets heeft gewijzigd", zo zegt hij tegenover Webwereld.

"Wat er gebeurd is, is dat een student als afstudeerwerk de 'backupdump' van Engelse Wikipedia heeft gedownload. Dat is een gigagroot bestand dat op een paar harde schijven past."

In dat bestand staat van een bepaalde periode van elk artikel wie er wijzigingen heeft aangebracht en wanneer. "De wijzigingen zijn vastgelegd op gebruikersnaam of ip-adres. Dat heeft de student gekoppeld met een database met ip-nummers. En daar heeft hij een webinterface omheen gebouwd. Het resultaat is iets dat statisch is (de gegevens zijn van enige tijd geleden), dat alleen is gebaseerd op gegevens van de Engelstalige Wikipedia, en dat slechts informatie geeft over een deel van alle wijzigingen."

Voorzichtig

Met het trekken van conclusies uit die verzameling van gegevens moet heel voorzichtig om worden gegaan, aldus Beelaard, omdat die Wikiscanner niet weet welke wijzigingen er zijn gedaan door geregistreerde gebruikers.

De Wikiscanner werkt 'wel aardig' op de Engelse Wikipedia, want daar worden relatief veel anonieme aanpassingen verricht. Op de Engelstalige Wikipedia worden per etmaal ongeveer een kwart miljoen aanpassingen doorgevoerd. Op de Nederlandse worden dagelijks tussen de 10.000 en 15.000 artikelen gewijzigd, weet Beelaard.

Dat iemand van de CIA een artikel over de Amerikaanse invasie van Irak wijzigt, is eigenlijk logisch, vindt hij. "Je kan het ook andersom zien; iemand die bij een bepaald bedrijf werkt, weet waarschijnlijk ook beter hoe dingen in elkaar zitten."

"Het enkele feit dat iemand met een ip-nummer dat bij de CIA hoort, ooit een artikel in positievere zin heeft gewijzigd, dat zegt helemaal niks", aldus Beelaard. "Want wat deze student er niet bij zegt, is wat er daarna nog in het artikel is gewijzigd. Intussen hebben al heel veel mensen naar die tekst gekeken."

"Het verbaast me niet dat sommige bedrijven of organisaties er kennelijk er interesse in hebben om bepaalde artikelen in een bepaalde richting te duwen. Wikipedia behoort immers tot één van de tien bestbezochte sites ter wereld, maar de gemeenschap is groot genoeg om die teksten te corrigeren", stelt Nederlandse zegsman van Wikipedia.