Zo ontving de redactie van Webwereld een bericht van een zekere 'Markly Ford'. 'Markly Ford' is naar eigen zeggen een illegale immigrant uit Mexico. Opmerkelijk genoeg heeft hij zijn bericht verstuurd vanaf een Brits Tiscali-adres.

'Markly Ford' maakt volgens de mail deel uit van een reddingsteam in New Orleans. Tijdens zijn reddingswerkzaamheden is 'Markly Ford' gestuit op een aantal kisten van een bank. In de kisten zit voor honderden miljoenen dollars aan buitenlandse valuta.

Hij is van plan de kisten naar het buitenland te sturen en is alleen nog op zoek naar een 'betrouwbaar' persoon die het geld zolang in bewaring kan houden. En daarvoor had hij de ontvanger van het bericht in gedachten.

Dergelijke op het eerste oog wellicht lucratieve voorstellen, leveren in de praktijk nooit iets op. Integendeel: mensen die op dergelijke mails ingaan, blijven vaak zelf berooid achter.

De oplichters versturen de 'kisten met geld' nooit, maar vragen wel geld voor allerhande 'diensten'. Zo moest een slachtoffer van een vanuit Amsterdam opererende bende ooit geld betalen voor de aanschaf van chemicaliën die waren bedoeld voor het 'schoonmaken' van dollarbiljetten.

Rode Kruis

'Markly Ford' is niet de enige die probeert wat te verdienen aan alle aandacht voor Katrina. Zo maakt het beveiligingsbedrijf Sophos melding van een spamrun die zogenaamd afkomstig is van het Amerikaanse Rode Kruis.

De verzenders van de nepmail vragen om een donatie. Wie de link in het mailtje aanklikt, komt terecht op een pagina die sterk lijkt op de officiële pagina van het Rode Kruis.