Ook de virtualisatiegraad binnen IT-afdelingen stijgt. Momenteel heeft de gemiddelde gevirtualiseerde IT-afdeling zo'n 24 procent van zijn servers van de technologie voorzien. De onderzoekers voorspellen dat dat tegen 2009 is doorgegroeid naar 45 procent.

De analisten adviseren softwareleveranciers hun producten te upgraden. Veel ondernemingen hebben inmiddels namelijk alweer twee jaar ervaring met virtualisatie, en willen het gebruik van de technologie nu verder uitbreiden.

Bedrijven breiden het gebruik van de technologie nu uit van tactische en experimentele projecten, naar strategische IT-infrastructuur.

'BMC Software, IBM Tivoli, HP Software en Microsoft moeten hun producten uitbouwen om zo onmiddellijk ondersteuning te bieden voor taken in een virtuele omgeving, zoals het omzetten van een fysieke server naar een virtueel systeem, en het snel updaten van de instellingen van virtuele servers,' zo bepleit Forrester.

Het onderzoeksbureau ondervroeg 275 grote bedrijven voor het rapport dat afgelopen vrijdag is gepubliceerd. Forrester schatte het aantal installaties voor virtuele testprojecten en productieservers in 2006 op zo'n 50 procent.

Schattingen kunnen overal uitkomen, en IT managers zijn vaak te optimistisch in hun voorspellingen, bepleitte Frank Gillet, de hoofdauteur van het rapport. Maar het onderzoek toont wel de populariteit van de technologie aan, en illustreert een drastische toename van het gebruik ervan.

Het meest recente onderzoek toont dat 37 procent van de IT-afdelingen nu al virtuele servers gebruikt, en 13 procent plant ze voor uiterlijk in juli 2008. Tegen 2009 moet daar nog eens 15 procent bij komen.