De British Educational Communications and Technology Agency (BECTA) had al in oktober geklaagd bij de Britse mededingingsautoriteit en stuurt de aanklacht nu door naar de Europese Commissie (EC).

Niet door de beugel

De BECTA beweert dat de softwaregigant de uitwisseling van bestanden tussen Office 2007 en concurrerende producten bemoeilijkt. Verder zouden de licentiemodellen van Microsoft niet door de beugel kunnen. Begin dit jaar raadde de organisatie Britse onderwijsinstellingen al af om over te stappen op Vista en Office 2007.

Onderzoeken

Bij de EC lopen momenteel al twee antitrust-onderzoeken tegen Microsoft naar mogelijke overtredingen van de mededingingswet. Het bedrijf heeft onlangs afgekondigd tegen een ouder antitrust-vonnis met een opgelegde boete van bijna 900 miljoen euro uit 2004 in beroep te gaan.

Interoperabiliteit

In één van de lopende onderzoeken buigt de EC zich over de vraag of Microsoft weigert belangrijke interoperabiliteitsinformatie prijs te geven van producten als Office en of het Open XML bestandsformaat voldoende interoperabiliteit met concurrerende producten biedt. De klacht van BECTA zou moeten bijdragen aan dat onderzoek, meent de Britse organisatie.