Hoewel Microsoft ernaar streeft de functionaliteit van Windows in de verschillende taalversies zo veel mogelijk gelijk te houden, is het bedrijf daar bij Windows Vista opnieuw niet helemaal in geslaagd. Net als bij Windows XP zal ook de Nederlandse versie van Windows Vista - in tegenstelling tot veel andere taaledities - geen Nederlandse spraakherkenning bieden.

Spraakherkenning maakt sinds XP onderdeel uit van de Engelse versie van Windows en biedt de gebruiker de mogelijkheid dat gesproken woorden door de computer worden omgezet naar getypte tekst. Deze functionaliteit met Windows Vista ook voor de Nederlandse markt te introduceren, zou een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van Windows zijn geweest.

Microsoft Nederland was dit ook van plan maar heeft uiteindelijk toch bakzeil moeten halen. Waarom de Nederlandse Vista geen Nederlandse spraakherkenning biedt, is nog onbekend. Microsoft wil alleen bevestigen dat de spraakherkenning wederom ontbreekt.

Eerder al werd bekend dat Vista juist wel Nederlandse handschriftherkenning biedt. Dit is vooral interessant voor gebruikers van een tablet-pc die daarmee hun handgeschreven tekst door de computer kunnen laten begrijpen. Handschriftherkenning vereist net als spraakherkenning, een speciale inspanning van de leverancier omdat deze taalspecifiek is. Anders dan bij de standaardonderdelen van Windows, volstaat het dus niet alleen de gebruikersinterface te vertalen.

Leveranciers die wel Nederlandstalige spraakherkenning leveren, zoals Nuance, prijzen hun producten veelal aan omdat tekstinvoer per spraak veel sneller kan dan via het toetsenbord. Ook worden klachten van het werken met toetsenbord en muis, zoals rsi, tegengegaan.