Honderden sites en webdiensten die Amazon Elastic Cloud Computing (EC2) gebruiken als hoster waren vannacht (gisteravond Amerikaanse tijd) onbereikbaar, meldt ondermeer TechCrunch.

Achilleshiel Amazon

Onder de slachtoffers zijn enkele zeer grote en bekende diensten zoals Netflix, Foursquare en Quora. Ook de Nederlandse fotohoster Mobypicture had problemen. De statuspagina van Amazon AWS meldde slechts 'connectiviteitsproblemen'.

Amazon EC2 is zeer populair bij webdiensten in alle soorten en maten. Hiermee vormt de hoster wel een flessenhals in de beschikbaarheid van grote gedeelten van het web, zoals deze storing eens te meer demonstreert.

Bliksem nekt cloud

Gelukkig was deze storing van relatief korte duur. Binnen drie kwartier waren de meeste instances weer online, maar de storing doet denken aan de megastoring in hetzelfde datacenter afgelopen april. Toen veroorzaakte een beheerblunder een domino van storingen die dagenlang aanhielden.

Gisteren nog lagen de Europese datacenters van Amazon en Microsoft in Ierland plat. Blikseminslag zorgde voor een explosie en een brand bij een transformator van het elektriciteitsnetwerk. De stroomschok die dit veroorzaakte zorgde ervoor dat de backupgeneratoren niet meer op te starten waren, waardoor de stroom volledig uitviel.