De vier Ierse vestigingen van EMI Records, Sony BMG Music Entertainment, Universal Music en Warner Music hebben het High Court ingeschakeld om Eircom aan te pakken, zo meldt The Irish Times.

'Dramatisch inkomensverlies'

Het is de eerste keer dat in Ierland een internetaanbieder in plaats van individuele muziekdelers wordt aangepakt. Onder meer vanwege het illegaal downloaden zou de Ierse muziekindustrie "een dramatisch en sterk groeiend" inkomensverlies lijden: de totale verkoop daalde van 146 miljoen euro in 2001 tot 102 miljoen euro in 2007, becijferde Willie Kavanagh van EMI Ierland en voorzitter van de Irish Recorded Music Association (IRMA).

Kavanagh hield het hooggerechtshof voor dat een aanzienlijk deel van dat verlies te wijten is aan illegale P2P-diensten en toegenomen beschikbaarheid van breedbandinternet. Eircom, Ierlands grootste breedbandaanbieder, weigert copyrightfilters te plaatsen of andere technologische blokkades tegen piraterij op te werpen, klagen de muziekmaatschappijen. Zij verwijzen naar de Copyright and Related Rights Acts uit 2000 om Eircom te dwingen maatregelen te nemen.

Piraten

Volgens advocaten van Eircom was de internetaanbieder niet op de hoogte van specifieke illegale activiteiten die de rechten van de muziekmaatschappijen zouden schenden. Evenmin gold er een wettelijke verplichting om internetverkeer te controleren. Kavanagh meent echter dat Eircom heel goed weet dat zijn netwerk op grote schaal wordt misbruikt door piraten.

Ook in andere Europese landen probeert de muziekindustrie isp's te dwingen piraterij tegen te gaan. Vorige maand won branchevereniging IFPI in Denemarken een zaak tegen Tele2, dat werd verplicht de toegang tot The Pirate Bay te blokkeren. In België loopt een appelzaak van Tiscali/Scarlet dat via de rechter is verplicht een copyrightfilter te installeren, op straffe van een dwangsom. Ook de Nederlandse brancheorganisatie NVPI pleit voor het verplicht stellen van zo'n filter.