De Apple 1 gaat via een online-exclusieve veiling onder de hamer bij Christie's. Tegelijkertijd wordt het apparaat uit 1976 deze week geëxposeerd in het Computer History Museum te Mountain View, Californië. De computer, het eerste product van Apple-oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak, is het eigendom van een gepensioneerde schoolpsycholoog. De man, Ted Perry, heeft de Apple 1 jarenlang bewaard in een kartonnen doos.

Begin van de computerrevolutie

"Dit is een stuk geschiedenis dat de wereld heeft veranderd, het is waar de computerrevolutie is begonnen", zegt Perry. Het internationale veilinghuis Christie's hoopt de Apple 1 voor een half miljoen dollar te verkopen. Het officieel afgegeven prijsbereik is 300.000 tot 500.000 dollar.

De machine is naar huidige begrepen geen computer, maar een set onderdelen. De Apple 1 werd toentertijd verkocht zonder systeemkast, voeding, toetsenbord en monitor (of tv-beeldscherm). Toch was het kant-en-klare moederbord voor die tijd al een flinke stap vooruit.

50 over van 200 stuks

Het is één van de ongeveer vijftig resterende exemplaren, uit de originele productie van slechts tweehonderd stuks. Dat de computer nog werkt, maakt het veilingstuk nóg zeldzamer, meldt Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com.

Die zeldzaamheid, en daarmee de hoge waarde, is eind vorige maand nog bevestigd. Toen is een nog werkende Apple 1 geveild in Duitsland waarbij het ruim een half miljoen heeft opgebracht. De anonieme koper, "een rijke ondernemer uit het Verre Oosten", heeft in totaal 671.400 dollar betaald, waarvan 542.000 dollar voor de vorige eigenaar was. Het verschil is de commissie van 22,3 procent voor de veiling plus de belastingen over deze verkoop.

Waarde stijgt snel

Vorig jaar heeft veilinghuis Sotheby's al een nog werkende Apple 1 geveild. Voor 'slechts' 374.500 dollar, hoewel dat al het dubbele was van de opbrengst die eerst werd verwacht. Eind 2010 heeft Christie's een Apple 1 geveild voor 133.250 Britse ponden, wat nu ongeveer 200.000 dollar zou zijn.

Bij de Sotheby's-veiling van vorig jaar is ook een handgeschreven memo van Steve Jobs geveild, van vóór hij samen met Wozniak hun bedrijf Apple had opgericht. Dit waren papieren met instructies van de toen 19-jarige Jobs hoe een spel van zijn werkgever Atari te verbeteren. Hier is 27.500 dollar voor betaald, wat ook twee keer zoveel was als verwacht.

Ook Lisa en prototype Mac Portable

De Apple 1-veiling van deze week bij Christie's is onderdeel van een breder aanbod. Het veilinghuis biedt 'iconische technologie' van de twintigste eeuw, waaronder ook een Apple Lisa-computer en een prototype van een draagbare Macintosh. De Lisa was Apple's eerste computer met grafische interface (GUI) die onder meer vanwege de hoge prijs nooit is aangeslagen. De stiekem onder leiding van Jobs ontwikkelde Macintosh is wel succesvol geworden.