Naast de eis om de stekker uit het project te trekken heeft de partij samen met de SP om een spoeddebat gevraag. Volgens kamerlid Wijnand Duyvendak is 'een landelijke invoering van de huidige ov-chipkaart onaanvaardbaar'. Duyvendak vindt dat Huizinga conclusies moet trekken uit het door haar zelf aangevraagde onderzoek.

De staatssecretaris constateerde na een onderzoek van de Royal Holloway University of London dat het onvermijdelijk is om de invoering van de ov-chipkaart uit te stellen. De beveiliging van de kaart is namelijk dusdanig lek dat de staatssecretaris geen andere oplossing ziet. De Britse universiteit voerde een contra-expertise uit op een eerder rapport van TNO.

Helderheid

Dit gaat de oppositie niet ver genoeg. "De tijd is gekomen dat de staatssecretaris geen vragen meer stelt maar antwoorden geeft", zegt Duyvendak in een reactie. "Alleen als Huizinga nu snel helderheid geeft kan nog voorkomen worden dat dit hele project eindigt in een grote chaos. Het lijkt erop dat de staatsecretaris drukker is met zwartepieten over de vraag wie voor de extra kosten moet opdraaien en wie verantwoordelijk is voor dit drama, dan met daadwerkelijk oplossen van het probleem."