Uit Italiaanse bronnen blijkt dat de Milanese politie maandag een aantal verdachten heeft gearresteerd in een spionageschandaal rond Telecom Italia. Een van die verdachten, zo is inmiddels bevestigd, blijkt Roberto Preatoni, mede-oprichter en strategisch directeur van Wabisabilabi.

De marktplaats waar beveiligingsonderzoekers tegen betaling informatie over kwetsbaarheden en exploits aanbieden, ging in juli van start. De arrestatie zou niets te maken hebben met Preatoni's werk voor Wabisabilabi, maar met diens andere bezigheid als beveiligingsconsulent.

Preatoni zou hebben meegeholpen met het samenstellen van het tienkoppige 'Tiger Team' dat oorspronkelijk de it-beveiliging van Telecom Italia zou testen. Leden van het team staan echter nu terecht wegens het hacken van de systemen en het bespioneren van Brasil Telecom-baas Carla Cico, onderzoeksbureau Kroll en twee journalisten van de krant Libero.

Onder de vier verdachten die eerder dit jaar al werden aangeklaagd wegens spionage, bevinden zich vice-president en cto beveiliging Fabio Ghioni van Telecom Italia en de voormalig beveiligingschef van het bedrijf, Giuliano Tavaroli. Het Tiger Team waar de verdachten deel van uitmaakten zou via een Trojaans paard bovendien gevoelige gegevens hebben ontvreemd van de voormalige ceo van de Rizzoli Corriera della Sera-uitgeversgroep.

Het schandaal waar Preationi nu bij betrokken lijkt, is al maanden voorpaginanieuws in Italië. In september 2006 gaven Preatoni en Fabio Ghioni samen nog een lezing getiteld 'The Biggest Brother' op de Hack in The Box-conferentie. Daar betoogden ze dat veel controlemaatregelen die als gevolg van de aanslagen van 11 september 2001 werden ingevoerd, de macht over burgers versterkte en democratische vrijheden verzwakte.

Wabisabilabi heeft aangegeven later vandaag met een verklaring te komen.