De oud-studiegenoten van Zuckerberg, Cameron en Tylor Winklevoss, claimen dat hij het idee voor Facebook heeft gestolen. Daarom sleepten ze hem in 2004 voor de rechter. Zuckerberg wilde de zaak uit de publiciteit houden door buiten de rechtbank om met de broers te schikken.

Het Californische advocatenkantoor van de klagers vermeldde het schikkingsbedrag wel in een nieuwsbrief aan relaties waardoor het alsnog openbaar werd. De broers Winklevoss ontvingen het de 65 miljoen deels in contanten en deels in aandelen van Facebook. Dit meldt de Californische juridische nieuwssite Law.com.

De zaak draaide om de sociale netwerksite ConnectU, die werd ontwikkeld door de Harvard studenten Divya Narendra en de gebroeders Winklevoss. Zij ontwikkelden een concept voor een online studentennetwerk, genaamd ConnectU. Om de site vorm te geven huurden ze medestudent Mark Zuckerberg in, die webprogrammeur was.

Stiekem

Zuckerberg kwam zijn verplichtingen echter niet na en het ConnectU-project liep vertraging op. Intussen had Zuckerberg het hele concept gestolen en was stiekem voor zichzelf aan het programmeren, zo beweren de gebroeders Winklevoss.

Nog voordat ConnectU af was, lanceerde Zuckerberg een vrijwel identieke profielensite genaamd Thefacebook.com, vernoemd naar het traditionele smoelenboek dat veel studenten- verenigingen in ere houden. In 2004 begonnen de makers van ConnectU een rechtszaak tegen de maker van Facebook. Ondertussen heeft Zuckerberg met zijn Facebook miljoenen leden wereldwijd geworven en is de site miljarden waard.