Dat stellen de mannen achter Soundstation12 – Martijn Eier en Jan Kooman – in een persbericht. Martijn Eier is de man achter Superweb en Dasnel, die beide failliet zijn gegaan. Kooman is de oprichter van Freehosting, dat eveneens failliet werd verklaard en later werd overgenomen door Ladot.Hun nieuwste troetelkindje heet Soundstation12. "Soundstation12 is na de hype rond Napster de eerste en enige online muziekdienst die, in tegenstelling tot vele andere online MP3-sites, alle volledige tracks van de vijf grote platenmaatschappijen aan zal gaan bieden", zo staat in het persbericht.En: "Consumenten betalen volgens ons veel te veel voor CD's die in de winkel of via internet worden gekocht. Wij willen aantonen dat dit veel goedkoper kan, zonder dat de rechthebbenden als auteurs, uitvoerende artiesten en producers royalties mislopen." Soundstation12 schermt met contacten met de grote labels en auteursrechtenorganisaties als de Buma/Stemra.

Geen restricties

Voor 8 euro per maand moeten muziekliefhebbers onbeperkt kunnen downloaden waarbij bij lancering meer dan 100.000 titels in MP3-formaat van alle bekende artiesten beschikbaar zullen zijn. Zonder enige restrictie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld MusicNet van RealNetworks, EMI, AOL TimeWarner en Bertelsmann, waar de te huren muziek niet op CD kan worden gebrand.De wilde plannen van Soundstation12 klinken dus nogal utopisch. Martijn Eier ontkent dat: "Als we niet zeker zouden weten dat we niet op ons bek zouden gaan, zouden we hier niet mee naar buiten treden. We zijn eigenwijs en het gaat gewoon gebeuren, ongeacht de mening van de grote labels."Eier geeft toe dat het onaannemelijk is dat de platenbranche zal instemmen met een initiatief als Soundstation12. Zij zijn immers druk doende eigen online diensten op te zetten waarbij de muziek op alle mogelijke manier wordt beschermd. Toestemming of niet, Soundstation12 gaat sowieso begin juni van start, stelt Eier.Eier en consorten zijn overigens `op de gekste manieren' aan hun muziekcatalogus gekomen. Eier: "We hebben lopen downloaden, hebben CD's geript, alles wat je maar kan bedenken."

Juridische strijd

"We gaan een mogelijke confrontatie niet uit de weg als het niet anders kan. Maar wij willen wel samenwerken en we denken dat de platenmaatschappijen uiteindelijk ook met ons zullen samenwerken", aldus Eier.Een juridische strijd lijkt echter meer voor de hand liggen. Soundstation12 is daarop voorbereid, zegt Eier. "Onze juristen zijn de afgelopen maanden dag en nacht hiermee bezig geweest. Volgens hen zijn er voldoende juridische mogelijkheden om de toestemming af te dwingen. Je moet dan denken aan termen als `monopolie' en `dwanglicenties'." Soundstation12 wil dus via de rechter voor elkaar krijgen haar online muziekdienst voort te zetten.Concrete afspraken met de grote labels zijn er niet, wel zegt Eier met een aantal independents tot overeenstemming te zijn gekomen. Welke dat zijn, wil Eier niet zeggen.De eerste maand kost een abonnement op Soundstation 5 euro, daarna 8, waarvan een percentage keurig zal worden afgedragen aan de auteursrechtenorganisaties. Voor het einde van het jaar denkt de dienst 100.000 gebruikers te hebben. Buma Stemra
George Knops van Buma/Stemra bevestigt dat de auteursrechtenorganisatie in gesprek is met Soundstation. Er is echter nog lang geen sprake van overeenstemming. "Allereerst moet het aanbod legaal zijn", zo benadrukt Knops. Soundstation heeft daarvoor de licenties van de platenmaatschappijen nodig. "Wij werken natuurlijk niet mee aan het zonder toestemming van de labels online zetten van materiaal", zo zegt Knops. Verder moet de gebruikte techniek aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals beveiliging. Buma/Stemra is hiervoor bezig met voorstellen. Als Soundstation `ongeacht de mening van de platenmaatschappijen' toch doorgaat met haar plannen, hebben ze `een groot probleem', stelt Knops.