Zennström en Friiss hebben verschillende investeerders benaderd om samen met de twee oprichters een bod te doen op Skype, sinds 2005 onderdeel van ecommercegigant eBay. Dat meldt de New York Times op basis van ingelichte bronnen.

Veel gebruikers, weinig omzet

Het Zweeds-Deense duo begon hun innovatieve voip-dienst in 2003. Al na twee jaar kocht eBay het voor 2,6 miljard dollar, later nog aangevuld met bonussen tot zo'n 3 miljard. Sindsdien is Skype echter niet het doorslaande succes geworden waarop eBay had gehoopt.

De chat- en belservice heeft inmiddels wel meer dan 400 miljoen gebruikers, maar de omzet blijft ver achter. EBay, en vooral zijn aandeelhouders, maken zich al lange tijd druk hierover. Een succesvolle integratie met de ecommerce-kernactiviteiten van eBay is eveneens uitgebleven.

Zennström en Friis willen naar verluidt zo'n 1 miljard dollar ophalen bij investeringsmaatschappijen. EBay zou ten minste 1,7 miljard dollar voor Skype willen hebben, schrijft de NY Times. Geen van de betrokken partijen wil ingaan op de berichten.

Mobiele netneutraliteit

Recentelijk ontketende Skype een hype met de introductie van de Skype voor op de iPhone en Blackberry. Daarmee lift het bedrijf niet alleen mee op de iPhone-hype, maar kan het zich ook afzetten tegen de operators.

Verschillende operators willen namelijk Skype op de mobiel blokkeren, onder meer T-Mobile in Duitsland. Het zou tot overbelasting van het netwerk leiden, maar angst dat Skype omzet afsnoept lijkt de echte reden. Skype lobbyt nu samen met Google en Microsoft voor openheid en neutraliteit van mobiele netwerken in Europa.