Sklyarov werd eerder deze week door de FBI aangehouden nadat hij op de hackersconventie Defcon een lezing had gegeven over de zwakke beveiliging van de e-booksoftware van Adobe had gegeven.

De Rus is de maker van het programma Advanced eBook Processor waarmee de beveiligde e-bookbestanden van Adobe kunnen worden gekraakt en omgezet in reguliere PDF-bestanden, wat ook een formaat van Adobe is. Adobe was niet erg te spreken over dat programma en besloot aangifte te doen, waarop de FBI Sklyarov arresteerde.

Inmiddels is volgens The Register door verdedigers van Sklyarov, waaronder de privacyorganisatie Electronic Frontier Foundation, een site opgezet waarop tot een boycot van Adobe wordt opgeroepen.

De organisatoren zijn van mening dat Adobe in plaats van Sklyarov aan te geven beter zijn beveiliging had kunnen verbeteren. Sklyarov heeft volgens hen niets meer gedaan dan Adobe op de zwakke plekken in de ebooksoftware te wijzen.

Op de site worden bezoekers opgeroepen hun eventuele aandelen in Adobe te verkopen, het bedrijf telefonisch of per e-mail van hun ongenoegen op de hoogte te stellen of naar de politiek te stappen. Ook sporen de makers van de site aan geen Adobe-software meer te upgraden en een alternatief te proberen. De site bevat een lijst met links naar dergelijke alternatieven.

De EFF heeft inmiddels voor aanstaande maandag een reeks protesten in onder meer Boston, Chicago, Seattle en Moskou georganiseerd. Volgens de EFF is de software die Sklyarov heeft ontwikkeld niet per se illegaal. Er zijn ook toepassingen mogelijk die de rechtmatig eigenaar van e-books slechts meer controle over de bestanden geven, op manieren waarin Adobe momenteel niet voorziet. Zo zouden e-books met de Advanced eBook Processor volgens de organisatie van tekst- in spraakbestanden kunnen worden omgezet voor blinden.

Ondertussen zit Sklyarov vast in afwachting tot zijn zaak voorkomt. Voor zijn vermeende vergrijp kan hij maximaal vijf jaar gevangenisstraf of een boete van 500.000 dollar krijgen.