Dat stelt advocaat en universitair hoofddocent en privacy-expert Gerrit-Jan Zwenne in reactie op uitspraken van professor computerbeveiliging Bart Jacobs. Jacobs stelde eerder deze week dat er geen reden is persoonlijke reisbewegingen van abonnementhouders langer te bewaren dan enkele dagen om fraude te detecteren. Technisch is zo'n beveiliging prima te implementeren.

Minimaal gegevens verzamelen

“Persoonsgegevens mogen alleen worden verzameld en bewaard als dat noodzakelijk is voor een gerechtvaardigd doel”, vertelt Zwenne tegenover Webwereld. Dat abonnementhouders zich nu ook in de bus en tram moeten aanmelden (inchecken) of een boete van 35 euro riskeren, begrijpt hij dan ook niet. “Een controleur kan een kaart uitlezen en bij overtreding een bekeuring uitschrijven. Daarvoor hoeft een reis niet geregistreerd te worden.”

Als het wel nodig is om mensen te laten inchecken dan moet de registratie echt alleen gebruikt worden om fraude te detecteren. Meteen daarna is er geen reden om de informatie langer te bewaren. “Besef dat de klant geen betaling doet, omdat voor een abonnement al betaald is.”

Wettelijke eis

Volgens Zwenne is de vaststelling van Jacobs dat minder opslag technisch haalbaar is, juridisch erg belangrijk. “In de Wet bescherming persoonsgegevens staat dat bij het verwerken van gegevens er maatregelen moeten worden genomen om onnodige verzameling te voorkomen. Dat is hier dus ook nodig”, vertelt hij. Hij pleit er dan ook voor dat dit actief wordt gehandhaafd.

Voor hem is het dan ook een raadsel, waarom het CBP niet optreedt tegen de wijze waarop nu gegevens worden opgeslagen. “Tja, zo zijn er wel meer bepalingen in dezelfde wet die bepalen dat er alleen persoonsgegevens mogen worden verwerkt voor een goed afgebakend, welbepaald doel mag gebeuren. Het lijkt er nu bij de OV-chipkaart op dat de jarenlange opslag van reisbewegingen vanuit het doel niet meer te rechtvaardigen is.”

Afdwingbaar

Op de vraag of het veel beperkter opslaan van gegevens niet met de wet in de hand is af te dwingen, is hij stellig: “Jawel dat is goed mogelijk. Een uitgangspunt punt van de wet is dat er niet meer gegevens worden opgeslagen dan nodig. Als het met minder kan dan moet het ook en dat is af te dwingen.”

Dat studentenabonnementen niet een hele week geldig zijn en dat er soms betaald moet worden maakt voor hem dan ook niet veel uit. “Bij controles kun je misbruik aanpakken en er wordt nog steeds gecontroleerd. Zolang een student op abonnement reist betaalt hij niet en hoeft er geen langdurige opslag te zijn”, stelt Zwenne dan ook. “Het systeem in de huidige vorm kan volgens mij niet. De opslag reisgegevens van de OV-chipkaart moet echt anders.”

Het College Bescherming Persoonsgegevens reageerde niet op een verzoek om commentaar.