Het voldoen aan opvragingen van opsporingsdiensten, van de lokale sheriff tot aan de FBI, levert de grote Amerikaanse telco’s tientallen miljoenen op. Zij rekenen die bedragen voor het verwerken en leveren van die data. Het gaat in dit geval om complete dumps vanaf zendmasten en per dump gaat het om duizenden telefoons die in de nabijheid van zo’n mast in kaart zijn gebracht.

Niet alleen telefoonnummers, maar vrijwel alle specificaties van telefoons die in een bepaalde periode zo’n mast hebben aangestraald zijn via zo’n dump op te vragen, meldt Wired naar aanleiding van een onderzoek van een Amerikaanse senator. Op zijn vragen hebben de meeste grote telco’s gedetailleerd antwoord gegeven.

Miljoenen telefoons getracked

De telco’s blijken meer dan 9000 verzoeken te hebben gehad in het afgelopen jaar voor zo’n dump, waarbij telkens info van honderden tot duizenden telefoons werd binnengehaald. de tijdspanne van zo’n dump varieerde van een half uur tot aan veel langer.

In die laatste gevallen vroegen sommige telco’s de verzoeken verder te specificeren omdat het anders wel erg omvangrijk werd, zo laat onder meer Verizon weten.

In totaal 1,1 miljoen verzoeken in een jaar

Wired heeft de antwoorden van de telco’s in pdf beschikbaar gesteld in het eerder gelinkte artikel. In totaal ging het afgelopen jaar om 1,1 miljoen verzoeken, naast dumps van zendmasten tevens aftapverzoeken, geo-locaties en gespreksdata.

Alleen al Sprint kreeg 6000 verzoeken voor zo geheten “tower dumps”, de info van zendmasten. T-Mobile wilde niet antwoorden. Senator Edward Markey die de telco’s om deze informatie vroeg, wil nu nieuwe wetgeving om dergelijke massa-opvragingen in te perken.